Inauguració

Áltima obre un nou tanatori al costat del cementiri de Sant Andreu (Barcelona)

Compta amb quatre sales de vetlla i un oratori multiconfessional i donarà servei als districtes de Sant Andreu i Nou Barris

Áltima obre un nou tanatori al costat del cementiri de Sant Andreu (Barcelona)

Áltima

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La funerària Áltima ha estrenat aquest dimecres el segon tanatori a Barcelona, situat al costat del cementiri de Sant Andreu tot i que en territori ja del districte de Nou Barris. Donarà servei a aquestes dues àrees de la capital catalana i compta amb quatre sales de vetlla i un oratori multiconfessional.

El centre està ubicat a l’avinguda Rio de Janeiro, 55-57. Obre les 24 hores dels 365 dies de l’any i atén tant persones amb assegurança de defunció com sense pòlissa. L’ha dissenyat el reconegut estudi barceloní Batlle i Roig Arquitectura, amb 166 plaques solars i nombroses mesures d’estalvi d’energia: maons de fabricació ecomanual, màxima llum natural, il·luminació tipus led amb temporització, vidres aïllants, vegetació a la coberta...

Té 938 m² útils, tots en planta baixa i amb accés directe des del carrer. Cada una de les quatre vetlles disposa d’una sala per a la família –amb lavabo privat, guarda-roba i zona per a refrigeri– i una altra estada destinada per al difunt. L’oratori té capacitat per a 153 persones i ofereix cerimònies religioses i laiques. A més, el centre té un espai de recepció, dos despatxos d’atenció a les famílies, sala d’espera destinada principalment a l’entrega de l’urna cinerària, dependències tècniques com una sala de tanatopràxia, zona d’exposició de flors i àrea de cafeteria o venda automàtica.

Áltima opera a Barcelona des del febrer del 2006 un tanatori a la Ronda de Dalt (carrer Scala Dei, 17-37, a Horta-Guinardó), a més de quatre oficines d’atenció a la ciutadania. A la comarca del Barcelonès, Áltima també gestiona dos tanatoris a l’Hospitalet de Llobregat (l’Hospitalet-Ronda i l’Hospitalet Gran Via) i té presència en municipis com Sant Adrià de Besòs, a través del Tanatori Litoral, i a Santa Coloma de Gramenet. Ara amplia la cobertura amb aquesta segona ubicació a la capital i arriba a un total de 36 tanatoris, 11 complexos crematoris i 18 cementiris a Catalunya i les Balears.

Notícies relacionades

La inauguració ha comptat amb la presència de Jordi Viñas, conseller delegat d’Áltima, Jaume Echaurren, director general de la companyia, i Montse Reymóndez, gerent de l’empresa a Barcelona, entre altres representants del grup. Així mateix, també hi ha assistit l’equip de Batlle i Roig Arquitectura, l’estudi responsable de la projecció de l’equipament funerari, a més de diversos membres del sector funerari. Viñas ha destacat que la nova instal·lació és «moderna, altament funcional i integrada a l’entorn», mentre que Echaurren ha remarcat la vocació de «proximitat», «tenint molt en compte les necessitats de la societat d’avui». Reymóndez ha lloat les prestacions del tanatori, amb «espais amplis i confortables» per a les famílies i «projecció d’imatges en grans pantalles a l’oratori».

Plantes en comptes de flors

Com ja fa el tanatori Ronda de Dalt, el centre de Sant Andreu aposta per l’estratègia Planta Viva, que proposa prescindir de flors tallades en els homenatges als difunts. Proposa substituir-les per plantes vives florides, de cultius de temporada i de proximitat, que es col·loquen en testos, manualment, sobre una estructura en forma de corona o centre. Aquesta mesura, argumenta Áltima, «contribueix a reduir l’empremta de carboni, ja que evita les minves i residus de flor tallada, així com la importació d’aquestes flors.» A més, els assistents poden quedar-se les plantes ornamentals després del funeral, a tall de recordatori i amb portatestos personalitzats.

Temes:

Funeràries