Ajuda material

El camió de bombers de Barcelona que apaga focs a Kíiv

  • Colau i el cap del cos a la capital catalana, Sebastià Massagué, visiten una estació de la capital d’Ucraïna

El camió de bombers de Barcelona que apaga focs a Kíiv

Ayuntamiento de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La concreció que ha deixat per ara la sintonia entre Barcelona i Kíiv arran de la invasió de Rússia a Ucraïna té diverses potes. Una és l’atenció als ucraïnesos que van fugir escapant-se del perill i es van instal·lar a la capital catalana o van passar-hi buscant un destí temporal. Una altra són els acords culturals i l’elecció de Kíiv com a ciutat convidada a les Festes de la Mercè del 2023.

I una altra són un camió autobomba i un vehicle autobraç que Barcelona va donar a principis de juny a Kíiv, una entrega que es veurà ampliada ben aviat amb altres vehicles. L’alcalde la ciutat, Vitali Klitxkó, ha remarcat al matí, durant una visita amb Ada Colau a una de les zones que ha patit atacs russos amb míssils, la utilitat d’aquest material en aquests moments per a una ciutat en la situació que viuen.

En ús des del setembre

A la tarda, Colau ha anat amb el cap del cos a Barcelona, Sebastià Massagué, a l’estació de bombers de la capital ucraïnesa on hi ha el camió autobomba entregat per la capital catalana. A l’agost va ser repintat i al setembre va entrar en funcionament.

El cap del servei d’emergències de Kíiv, Serhí Kravtxenko, ha rebut Colau i Massagué i ha explicat que una de les tasques del camió va ser anar a l’edifici atacat amb míssils el 10 d’octubre passat, que Klitxkó ha mostrat unes hores abans a l’alcaldessa. Un atac que va causar sis morts, cinc de cop. El sisè va morir l’endemà. Entre les víctimes mortals hi havia una dona embarassada.

El rescat

Notícies relacionades

Kravtxenko ha destacat el suport que suposen aquests vehicles per al rescat de persones quan hi ha atacs a la ciutat. «Gràcies a aquest vehicle els nostres equips han pogut salvar vides humanes», ha afirmat sobre el camió arribat des de Barcelona, que és a l’estació número 4, la visitada per Colau i Massagué, des d’on s’atenen afectacions al centre històric de la ciutat.

Massagué ha explicat que més enllà del suport moral que els seus companys envien als seus col·legues kievites, la setmana que ve els faran arribar quatre generadors i material de rescat, i que entre el gener i el febrer els bombers de Barcelona subministraran un camió amb capacitat per aixecar 40 tones i un camió autobomba com el ja enviat.