Investigació interna

Interior aparta quatre dels 10 ‘mossos’ implicats en una baralla amb veïns del Raval

A tres agents més que van participar en la baralla se’ls ha traslladat i a la resta se’ls ha obert un expedient, sense fixar mesures cautelars

3
Es llegeix en minuts
EFE

Interior ha suspès de funcions quatre dels 10 ‘mossos’ implicats en una baralla amb veïns del Raval que els acusen d’entrar il·legalment en un dels seus domicilis i emportar-se uns patinets quan estaven fora de servei.

Segons han informat fonts de la policia catalana arran d’una investigació interna, paral·lela a la causa judicial oberta, s’ha traslladat del seu lloc de treball tres agents i a tres més se’ls ha obert un expedient, però de moment no se’ls han fixat mesures cautelars.

La Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos d’Esquadra investigava els 10 agents, adscrits a la comissaria de Ciutat Vella, arran d’un incident ocorregut el 8 d’octubre, quan estaven fora de servei, al carrer d’En Roig, per on passaven els agents de camí a un sopar.

Relats oposats

Segons la versió dels veïns vinculats amb la baralla, després d’un enfrontament inicial perquè dos agents es van acostar a orinar a les portes de casa seva, aquests van tornar acompanyats d’altres policies, que després de fer caure la porta d’accés als baixos de la vivenda es van emportar dos patinets que hi havia allà.

Els mossos, per la seva banda, mantenen un relat oposat: van veure dos patinets al portal de la casa d’un delinqüent habitual que té nombrosos antecedents i els van portar a la comissaria per comprovar si havien sigut robats, de manera que aquest els va amenaçar i altres veïns els van llençar aigua, lleixiu i barres de ferro.

En un vídeo que un veí va penjar a les xarxes socials es veia més de mitja dotzena d’agents al carrer d’En Roig i un d’ells esgrimia la seva porra extensible mentre d’altres picaven contra una porta entre els crits i protestes dels residents, que corejaven «Mossos d’Esquadra, borratxos, atacant».

Mesures cautelars

La DAI va informar dels fets al jutjat, que manté oberta una investigació per si el comportament dels agents fos delictiu, i en paral·lel va obrir una investigació interna per aclarir els fets.

Dos mesos després, l’expedient intern s’ha saldat amb quatre agents suspesos cautelarment de les seves funcions per possibles delictes de violació de domicili, furt i falsedat documental, sanció supeditada al que determini la investigació judicial.

A tres agents més se’ls ha imposat una mesura cautelar de trasllat de servei per omissió del deure de perseguir delictes i falsedat documental.

Així mateix, als tres agents que hi van participar en menor mesura se’ls ha obert un expedient per omissió del deure de perseguir delictes, tot i que no se’ls ha fixat cap mesura cautelar.

Querella contra els veïns

Els agents van presentar una querella contra els dos veïns als quals es van enfrontar en les que els acusaven d’agredir-los i llençar-los objectes, com ampolles de vidre plenes i lleixiu, de manera que –mantenen– van haver de refugiar-se sota un balcó fins que van poder arribar al restaurant al qual es dirigien.

Posteriorment, quan van sortir del restaurant, cap a les 00.30 hores, asseguren que els dos querellats els estaven esperant i gravant amb el mòbil des del balcó i que no van cessar en la seva actitud «agressiva i hostil» mentre els proferien «constants insults».

A l’arribar a l’altura d’un local situat al número 8 del carrer d’En Roig, van localitzar dos patinets i, com que un dels querellats utilitza habitualment aquest mitjà per a les seves activitats delictives, com receptació, tràfic de drogues i contra el patrimoni, segons la querella, els van intervenir per comprovar si havien sigut sostrets.

Notícies relacionades

En aquell moment, segons la querella, l’«estat d’agressivitat» dels dos veïns va incrementar i van continuar llançant objectes contra els agents, de manera que un llum i una barra de ferro van impactar contra un ‘mosso’.

rg/mg