Informació reservada

Vídeo | Afers Interns investiga l’enfrontament entre agents dels Mossos i veïns del Raval

  • Els policies, que estaven fora de servei i tornaven d’un sopar, van obrir diligències assegurant que van ser agredits al passar sota el domicili d’un lladre multireincident

  • Entrevistat per aquest diari, el Mohamed nega que tingui antecedents recents i afirma que els incidents els van començar perquè els agents van orinar al seu portal i els van insultar, a ell i la seva dona

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos d’Esquadra ha obert una informació reservada per aclarir l’episodi que es va viure aquest cap de setmana al barri del Raval de Barcelona entre un grup d’agents fora de servei i alguns veïns. Els fets van tenir lloc de matinada. Els implicats són policies, molts adscrits a la comissaria de Ciutat Vella, que es trobaven fora de servei i que tornaven de sopar.

Segons la versió dels policies implicats, al passar pel carrer d’En Roig, van ser atacats per un lladre multireincident que acumula 18 antecedents policials, la majoria per robatoris i furts. Ell i una dona, pel que sembla la seva parella, van llançar als agents aigua, lleixiu i objectes contundents des d’un balcó. Els policies, al veure que al seu portal hi havia dos patinets elèctrics, van sospitar que serien robats i els van portar a la comissaria del districte de Ciutat Vella. Aquesta decisió va motivar que el lladre baixés al carrer i s’enfrontés a ells. Els agents van acudir a la comissaria i van obrir diligències contra el lladre, a qui imputen un delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat.

El relat dels agents, tanmateix, no va quadrar del tot amb el de veïns, que van penjar en xarxes socials vídeos en els quals apareixen els funcionaris de paisà refugiant-se dels líquids que llança algú des d’un balcó. En les gravacions se senten acusacions fetes als agents perquè van beguts i perquè suposadament van iniciar ells l’enfrontament.

La versió del Mohamed

El Mohamed és el veí que es va enfrontar als agents. Segons ha relatat EL PERIÓDICO, cap a les 22.00 hores del dissabte 8 d’octubre, va sentir un soroll sota el portal de casa seva i va sorprendre dos agents pixant a la porta. Els ho va retreure i va rebre insults per la seva banda. Després de les dues coses, va començar a llançar-los vasos. Afirma que tant ell com la seva dona, van rebre improperis racistes i sexistes.

Dues hores més tard, el mateix grup va tornar de sopar i es va dirigir una altra vegada al portal del Mohamed. Van trencar la porta a puntades de peu dels baixos i es van emportar dos patinets elèctrics dels quals el Mohamed afirma que eren dins de l’edifici i dels quals encara conserva les factures de compra. També van donar «un clatellot» al Tareq, un altre veí del mateix bloc, que també assegura a aquest diari que els patinets no eren robats i que van entrar a agafar-los.

Consultat sobre si és veritat o no que arrossegua 18 antecedents policials, el Mohamed ho nega. Afirma que fa anys sí que delinquia en el passat però que va ingressar a la presó i que, després de complir condemna, no ha tornat a robar.

El matís policial

Fonts policials preguntades sobre la versió del Mohamed asseguren que ha sigut arrestat pels Mossos en set ocasions: sis el 2021 i una el 2022. No només per robatoris, també consten denúncies per maltractament conjugal. Sobre l’origen dels patinets elèctrics, remarquen que si disposa de les factures, pot recollir-los a la comissaria.

Notícies relacionades

Les mateixes fonts policials remarquen que al districte de Ciutat Vella es cometen 30.000 fets delictius cada any i s’efectuen 6.000 detencions. També afegeixen que les intervencions dels agents sovint es graven pels veïns i es produeixen mentre són increpats. I que aquest carrer, el d’En Roig, és, com altres punts del barri del Raval, complex.

Assumptes interns ha obert una informació reservada, ha compilat diverses gravacions i es troba en procés de prendre declaració als agents implicats i a veïns que hagin vist el succeït per comprovar si es tracta d’una actuació policial sancionable o fins i tot denunciable judicialment. En les gravacions se senten insults com «meuca» o «puta» que podrien haver sigut proferides pels agents. També s’haurà de comprovar si van orinar o no al portal –una cosa que no queda clar en les gravacions– o si van entrar a puntades de peu a l’edifici i van agafar els patinets sense cap indici que fossin sostrets.