Investigació en marxa

Assumptes Interns veu una conducta delictiva en els mossos que es van enfrontar al veí del Raval

  • Les diligències han sigut enviades a un jutjat penal perquè valori si ha d’obrir una causa contra alguns dels agents implicats que podrien haver entrat en una propietat privada per treure els patinets elèctrics

  • En sentit contrari, les indagacions del mateix cos també avisen que hi ha indicis que els policies van ser agredits pel mateix veí, que va llançar vasos i objectes contra els funcionaris fora de servei

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos d’Esquadra ha trobat indicis que alguns dels agents de la policia catalana que es van enfrontar a un veí i a la seva parella al carrer d’En Roig al Raval de Barcelona van actuar de forma delictiva. Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, la informació reservada oberta arran dels vídeos que van fer els veïns –entre els quals els mateixos implicats– ha conclòs que hi ha incongruències en la seva conducta, que ha de ser valorada per un jutge. Per aquesta raó, la DAI ha tancat temporalment la informació reservada i ha traslladat les diligències a un jutjat penal.

Els fets van succeir la nit del 8 d’octubrepassat. Cap a les 22.00 hores, un grup d’agents –entre set o vuit membres majoritàriament de la comissaria de Ciutat Vella– que no estaven de servei van sortir a sopar pel Raval, el lloc pel qual patrullen habitualment alguns d’ells. Segons la versió policial dels fets, al passar sota la porta d’un delinqüent habitual, van ser atacats per ell i la seva parella. Durant l’enfrontament, els policies van intervenir dos patinets elèctrics que es van portar a la comissaria, on a més van obrir diligències contra el veí –que acumula vuit detencions entre el 2021 i el 2022, segons fonts policials– per atemptat contra agent de l’autoritat.

La versió del Mohamed

El Mohamed és el veí que es va enfrontar als agents i que va ser entrevistat per EL PERIÓDICO. La seva versió, que tant ell com la seva parella van traslladar a la DAI després de ser citats a la comissaria de les Corts al cap de pocs dies, dista de la que van redactar els agents a les diligències. El dissabte 8 d’octubre, mentre sopaven al seu domicili del carrer d’En Roig, tots dos van sentir un soroll sota el portal de casa seva i van sorprendre dos agents de paisà «pixant a la porta». Els ho van retreure i van rebre insults per la seva banda. Després de les dues coses, van començar a llançar-los vasos de vidre. El Mohamed, que admet haver sigut condemnat en el passat però nega les detencions més recents que li atribueixen els Mossos, va afirmar a aquest diari que, tant ell com la seva dona, van patir improperis racistes i sexistes.

Dues hores més tard, el mateix grup de policies va tornar de sopar i es va dirigir una altra vegada al portal del Mohamed. En aquesta ocasió, segons el Mohamed, alguns agents van trencar la porta a puntades de peu del local dels baixos del seu bloc i es van emportar dos patinets elèctrics. El Mohamed afirma que eren dins de l’edifici i que no eren robats perquè dels patinets encara conserva les factures de compra. Els mossos van donar així mateix «un clatellot» al Tareq, un altre veí del mateix bloc, que també assegura a aquest diari que els patinets no eren robats i que van entrar a agafar-los.

Entre altres assumptes, el dels patinets és el que més ha ocupat la DAI. La conducta dels policies presenta incongruències sobre on eren els patinets. Si els van agafar de l’interior del local significa que van entrar en una propietat privada, que a més pot ser considerada un domicili, sense permís dels seus amos, o habitants. La qual cosa podria constituir un delicte.

Els agents també hauran de respondre, en conseqüència, per alguns dels crits –com puta»– que van captar els vídeos dels veïns i que el Mohamed i la seva parella mantenen que eren improperis dels policies bolcats contra ella.

Atemptat contra agent de l’autoritat

Afers Interns ha informat també el jutjat que de la seva investigació podria desprendre’s que no només alguns dels policies haurien comès algun delicte ja que han trobat indicis que també el veí va agredir els policies, és a dir, que va cometre suposadament un delicte d’atemptat contra agent de l’autoritat.

El gir que ha pres el cas, del qual entrada es va informar per part d’alguns mitjans com una agressió patida pels agents per part d’un lladre multireincident, afegirà dificultat a la ja complexa tasca dels policies en un districte com el de Ciutat Vella, en el qual anualment es cometen 30.000 fets delictius i s’efectuen 6.000 detencions i en què cada vegada amb més freqüència les actuacions dels agents són gravades per telèfons i les porten a terme mentre són increpats pels veïns.

Querella d’USPAC contra Mohamed

Notícies relacionades

José Antonio Bitos, advocat del sindicat d’USPAC dels Mossos, que defensa els agents implicats, ha presentat una querella contra el veí del Raval i la seva parella per un delicte d’atemptat contra agent de l’autoritat. La querella, segons Bitos, ha sigut admesa per un jutjat, que serà també finalment l’òrgan que investigui el cas en el seu conjunt al rebre les diligències de la DAI.

El lletrat Bitos ha remarcat a aquest diari l’estranyesa que ha suposat que la DAI hagi enviat el cas al jutjat «abans de citar a declarar els agents».