En cinc mesos

La nova unitat antidroga dels Mossos deté 57 persones i desmantella 34 pisos i locals a Barcelona

  • ¿Què hi ha darrere de la nova crisi de la droga a Barcelona?

2
Es llegeix en minuts

La Regió Policial Metropolitana Barcelona (RPMB) dels Mossos d’Esquadra ha posat en marxa una nova unitat regional especialitzada en les investigacions relacionades amb el tràfic de drogues que es desenvolupa des de locals i pisos de la ciutat: la Unitat Regional contra la Salut Pública. Aquesta unitat es va activar per primera vegada l’11 de juliol amb l’objectiu d’actuar sobre la distribució i venda de substàncies estupefaents, per desmantellar els punts de venda i detenir-ne els responsables.

Des de l’11 de juliol, quan va començar a funcionar aquesta unitat, fins ara, s’han portat a terme 39 investigacions vinculades a aquest àmbit i s’han desmantellat 34 punts de venda, és a dir, una mitjana de set al mes. Al voltant d’un 50% són al districte de Ciutat Vella i la resta estan distribuïts per altres zones de la ciutat. En total, s’han detingut 57 persones, un 20% de les quals han ingressat a la presó.

En les diferents intervencions policials, en les quals han participat els investigadors i efectius de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) en col·laboració amb la Guàrdia Urbana, s’han intervingut més de 128.000 euros i drogues de tot tipus, entre les quals destaquen la cocaïna, el haixix, les amfetamines, l’èxtasi i la marihuana.

Segons han informat els Mossos d’Esquadra en un comunicat, la Unitat Regional contra la Salut Pública, liderada per un subinspector, ha començat a treballar amb una quinzena d’agents, malgrat que la previsió és que el nombre d’efectius policials es multipliqui per dos durant els pròxims mesos, fins a arribar a uns 30 membres.

La col·laboració ciutadana, un «element clau»

Els agents de la nova unitat treballen amb una «visió de ciutat», afirma el cos policial, per fer front a aquesta problemàtica «des d’un punt de vista global», prioritzant les investigacions i analitzant el grau d’afectació veïnal per actuar amb més efectivitat policial i «atenent en tot moment les queixes de la ciutadania en aquest àmbit», trencant els límits territorials dels districtes i actuant a tot el territori per augmentar la resolució i l’efectivitat policial.

Notícies relacionades

Així, doncs, els investigadors no només estan treballant al districte de Ciutat Vella, malgrat que és on més desmantellaments de punts de venda s’estan portant a terme, sinó que actuen sobre tota la ciutat. En la resolució d’aquests casos, la col·laboració ciutadana s’ha convertit en un «element clau», asseguren, per activar algunes de les investigacions.

La Guàrdia Urbana recolza aquesta unitat per sumar esforços en la lluita contra el tràfic de drogues centrat sobretot en la venda a petita escala. Així mateix, els Mossos d’Esquadra continuen mantenint les unitats especialitzades de salut pública de la Divisió d’Investigació Criminal que assumeixen casos de més complexitat i al darrere dels quals es comprova que hi ha organitzacions criminals que actuen a Barcelona i també en altres punts de la geografia catalana.