Tradició

On es poden veure els millors pessebres de Barcelona aquest Nadal

La ruta dels pessebres de la ciutat va des del Museu Marès fins al Palau Mercader passant per la Catedral

On es poden veure els millors pessebres de Barcelona aquest Nadal

Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts

Amb la il·luminació nadalenca al carrer ja encesa, la Fira de Santa Llúcia instal·lada a la plaça de la Catedral i el pessebre del Museu Marès situat al pati del que al seu dia va ser part del Palau Major, el Nadal sembla més a prop que mai. Així que, a l’espera que l’ajuntament sorprengui amb el seu pessebre –tema de la controvèrsia anual aquestes dates–, l’antiga tradició barcelonina d’anar a admirar els millors pessebres de la ciutat ja es pot posar en pràctica. 

Museu Marès

El del Museu Marès surt de la mà de l’Associació de Pessebristes i passa per ser l’alternativa tradicional a la modernitat que el consistori desplega a la plaça de Sant Jaume. De grans dimensions, com sempre, el d’aquest any representa una vall idíl·lica del Pirineu català i compta amb totes les escenes pròpies d’un naixement. L’entrada és gratuïta i l’horari el propi del museu: de dimarts a dissabte de deu del matí a set de la tarda i diumenges i dies festius, d’onze del matí a vuit de la tarda. 

Monestir de Pedralbes

Al monestir de Pedralbes també hi brilla el talent de l’Associació de Pessebristes, i com el del Museu Marès està gestionat per l’ajuntament, així que també suma quota tradicional municipal pel que fa a pessebres. El d’aquest any no es podrà visitar fins a l’11 de desembre, quan hi haurà jornada de portes obertes, i el formaran dos grans diorames que representen el Naixement, amb figures de Domènec Talarn i Ribot, i la Fugida a Egipte, obra de Montserrat Ribes i Daviu. El muntatge dels dos diorames serà amb suro i molsa, i construccions d’escaiola que recreen ambients rurals de Catalunya. 

Palau Mercader

L’Associació de Pessebristes, a més de mostrar el seu art en diferents emplaçaments, presenta el seu propi naixement en el Palau Mercader, la seva seu del carrer de Lledó, 11. Sol ser un dels millors pessebres de la ciutat i es podrà veure a partir del dia de Santa Llúcia, el 13 de desembre, fins després de Reis cada dia d’onze del matí a una del migdia i de quatre a dos quarts de vuit de la tarda.  

Catedral

Notícies relacionades

També continua les pautes de la tradició, com no pot ser de cap altra manera, el pessebre de la Catedral, que cada any ocupa el claustre de la seu barcelonina i que té l’accés des de la porta de Santa Eulàlia, al carrer del Bisbe. Es podrà visitar fins al 8 de gener de dilluns a dissabte, de deu del matí a dos quarts de dues de la tarda i de dos quarts de cinc a un quart de vuit de la tarda; i els diumenges i dies festius de deu del matí a una del migdia i de dos quarts de cinc a un quart de vuit de la tarda. 

Santa Maria de Betlem

El que passa per ser el més antic de Barcelona, es troba a la parròquia de Santa Maria de Betlem, a la Rambla, i no és efímer sinó que la seva presència és permanent: a la façana del carrer del Carme, sobre les columnes salomòniques que emmarquen la porta, hi ha un baix relleu amb un naixement obra de Francesc Santacruz. Pessebres petris al marge, a l’església, fins abans de la covid, se celebrava des de 1963 una de les mostres més importants del món de diorames amb naixements. La pandèmia i les obres han acabat amb la tradició, però des de l’arquebisbat de Barcelona asseguren que el 2024 tornarà a ser realitat i l’Associació de Pessebristes, autors també de la mostra, busquen una alternativa puntual, però mentre la troben o arriba el 2024 sempre queda admirar l’obra de Santacruz. 

Temes:

Barcelona Nadal