Programa municipal

La Torre de Nadal, òpera i circ, plat fort d’un ampli Barcelona Festival de Nadal

  • 80 grups amb 220 artistes protagonitzaran més de 300 actuacions del 17 al 30 de desembre a la plaça de Catalunya, la d’Universitat i, durant un període més ampli, als districtes

  • Serà la primera programació cultural d’aquestes festes que no es veuran afectades per cap tipus de restricció sanitària des que va començar la pandèmia de la covid

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona ha presentat aquest dijous el seu programa cultural de Nadal, que concentra les seves activitats principals a la plaça de Catalunya i la de la Universitat, tot i que també preveu espectacles als districtes. El comissari del Barcelona Festival de Nadal, Oriol Martí, ha definit a grans trets com serà la cita d’aquest any, que ha comptat amb una presentació oficial per part de l’alcaldessa, Ada Colau, i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni.

D’aquesta edició, la programació completa de la qual pot consultar-se a la web del consistori, destaca, com ha remarcat Colau, que ha recordat la dificultat dels últims temps, que es caracteritza per una normalitat que fa poc semblava una quimera. Serà el primer any des del Nadal del 2019 en què els barcelonins no hauran d’afrontar restriccions per prevenir el contagi de la covid, que l’any passat va portar a suspendre l’espectacle de cap d’any i va limitar l’aforament en espectacles. Collboni ha recalcat la voluntat de combinar la gratuïtat del programa amb la seva qualitat.

Teatre, capses de cartró

La joia de la corona d’aquest Nadal cultural barceloní serà ‘La Torre de Nadal’, un espectacle de gran format que uneix l’òpera i el circ. Un espectacle dirigit per Lluís Danés, que és resultat d’una coproducció entre l’Ajuntament de Barcelona i el Liceu. Es podrà veure cada dia de vuit a nou del vespre a l’escenari principal de la plaça, costat mar, i comptarà amb la participació de sis artistes de circ, quatre cantants i vuit músics.

La plaça de Catalunya acollirà moltes altres activitats. Com a escenari, l’espai ha sigut dissenyat per l’arquitecte i escenògraf Juli Sanjuan Palma. Sylvia Kuchinow s’ha encarregat del disseny de la il·luminació i Estudi Fúria de la proposta audiovisual. A la plaça hi haurà propostes familiars cada dia d’onze a dues del migdia: teatre, joc amb capses de cartró, construcció amb peces de fusta, perruqueria creativa. A la tarda, hi haurà sessions musicals i art de carrer.

A la Universitat, art digital

A la Universitat, ha afirmat Martí, l’oferta serà d’un àmbit «més instal·latiu»: «Aquest any volíem donar protagonisme a les arts digitals». Un protagonisme que compartiran entre altres María Diamantes, CUBE, Foreal, Bernard ArceDedo Cec. A tots els participants se’ls va encarregar una creació vinculada amb el solstici d’hivern.

A més de la programació de les dues places, ‘Sons de ciutat’ portarà a 80 emplaçaments dels 10 districtes un total de 113 concerts gratuïts de 50 grups, tot i que en aquest cas el període és diferent: del 6 de desembre al 4 de gener.

També als districtes es podran veure 100 espectacles més de manera rotativa i de format variat, vinculats amb activitats nadalenques del comerç. En total, participaran en la proposta del consistori 80 grups que sumen 220 artistes i que faran 300 actuacions entre el 17 i el 30 de desembre a la ciutat.

Notícies relacionades

Martí hi ha comparegut acompanyat d’alguns dels artistes escollits, entre els quals els integrants de Ginestà, Pau i Júlia Serrasolsas, a qui es va encarregar la cançó de nadal de Barcelona aquest any. Veïns de Sant Andreu, han relatat com van abordar l’encàrrec en temps de calor i xafogor. La seva obra, ‘Barcelona és un regal’, pot trobar-se ja a Spotify i Youtube.

2,1 milions de pressupost

Martí ha xifrat el pressupost del Barcelona Festival de Nadal, el Sons de Nadal, les activitats als districtes i l’encesa de llums en 2,1 milions d’euros de pressupostos. Queden tres cites nadalenques per anunciar, els detalls de les quals sempre solen ser objecte d’interès i polèmica: el pessebre, cap d’any i la cavalcada. L’ajuntament els presentarà pròximament.