25 milions d’inversió

Barcelona aprova el projecte del nou mercat de l’Abaceria: així serà aquesta futura «plaça» de Gràcia

Tindrà cinc plantes i 14.000 metres quadrats destinats a diferents activitats

L’ajuntament espera que les obres comencin durant el segon trimestre del 2023

Barcelona aprova el projecte del nou mercat de l’Abaceria: així serà aquesta futura «plaça» de Gràcia

Ajuntament de Barcelona

4
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’espera s’està fent llarga, però el futur nou mercat de l’Abaceria de Gràcia està avui una mica més a prop de fer-se realitat. L’Ajuntament de Barcelona ha informat aquest diumenge que el projecte executiu ja s’ha aprovat. Es preveu una inversió per part del consistori d’uns 25,7 milions d’euros, 3,7 més dels que calculava fa un any. 

La intenció de l’administració és que les obres es licitin abans que s’acabi l’any, d’aquesta manera podria adjudicar-les durant el primer trimestre del 2023 i iniciar les actuacions durant el segon trimestre del mateix any. La regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, va explicar al seu moment que hi havia una previsió d’«entre 24 i 30 mesos d’obres», per la qual cosa la inauguració del nou mercat, com a mínim, seria a mitjans del 2025

Això suposaria un retard respecte als terminis que el consistori va presentar fa un any, que situaven l’estrena de l’equipament per Nadal del 2024. De moment, els paradistes de l’Abaceria continuen a la carpa provisional del passeig de Sant Joan a la qual es van traslladar el 2018.

Reforma discutida

«Aquest projecte s’ha treballat conjuntament amb el teixit veïnal i comercial del mercat i recull la principal petició del veïnat: l’augment de verd en l’espai públic d’uns 1.500 metres quadrats que s’han guanyat al mercat i que permetrà esponjar aquest entorn en una trama urbana densa», ha apuntat l’ajuntament en un comunicat. 

L’Abaceria disposarà d’una plaça semicoberta a la façana del carrer de la Mare de Déu dels Desemparats, que estarà enjardinada i connectarà directament amb l’interior del mercat, on estaran col·locades les parades de manera longitudinal amb la intenció de convidar els veïns a entrar-hi «gairebé sense adonar-se’n» i recuperar la idea tradicional d’«anar a la plaça». Així mateix, a la façana contrària, que dona al carrer Torrijos, s’obrirà un accés que permetrà habilitar una zona de vestíbul per realitzar activitats temporals de tota mena i que facilitarà que la ciutadania pugui travessar el mercat de punta a punta. 

Una part del veïnat de Gràcia, organitzat a través de la Plataforma d’Afectats per l’Abaceria, proposava reduir el futur mercat i fer un jardí en lloc d’aquesta plaça semicoberta, ja que, per a ells, la reforma era una ocasió única perquè la Vila de Gràcia tingués un parc cèntric: «Quan es va treure el mercat, la gent va veure que era un espai agradable i que es podria disfrutar en una zona tan densa com és la Vila de Gràcia. A Gràcia no volem més places dures de ciment que siguin una illa de calor», va comentar recentment Roser Latorre Tafanell, membre del col·lectiu, en declaracions a EL PERIÓDICO. Els paradistes, en contra d’aquesta proposta, van al·legar que no poden demanar que el mercat sigui més petit. «No som un traster», va asseverar la presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Abaceria, Maribel Ampolla.

Quant a l’estructura metàl·lica d’aquest històric mercat centenari, que fins ara s’ha mantingut dret, els arquitectes van anunciar que «no té prou fortalesa» per suportar el nou mercat i que s’haurà de retirar per seguretat. Al seu lloc s’instal·larà una rèplica exacta, sota la supervisió del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, que estarà feta amb un material que sí que compleixi els requisits tècnics. Aquesta operació ja es va dur a terme al mercat de la Barceloneta i, de forma parcial, al de Sant Antoni. 

Cinc plantes per a diferents usos

En total, el nou mercat de l’Abaceria tindrà una superfície de 14.350 metres quadrats que estaran distribuïts entre la planta baixa, una planta d’entresolat a dues altures i tres pisos subterranis. Cada planta estarà destinada a diferents usos:

  • Planta baixa: destinada al mercat d’alimentació, amb 45 establiments interiors i deu exteriors no alimentaris. Aquest pis ocuparà 2.445 metres quadrats. 

  • Planta d’entresolat dividida en dues altures: 1.050 metres quadrats que acolliran el despatx de direcció del mercat, dues aules polivalents i sales tècniques. 

  • Planta -1: Aquí s’obrirà una nova botiga d’autoservei i també magatzems, cambres frigorífiques i espais de residus. 

  • Planta -2: Aquest pis comptarà amb un aparcament de 50 places per a clients i obrirà únicament en horari comercial. També allotjarà magatzems, cambres frigorífiques i espais de residus. 

  • Planta -3: L’última planta subterrània estarà habilitada per a usos logístics de càrrega i descàrrega i comptarà amb un espai per a entitats i associacions del barri de Gràcia. 

Notícies relacionades

La rehabilitació integral d’aquest edifici inclourà també una sèrie de millores per aconseguir un mercat «sostenible i conseqüent amb els objectius d’emergència climàtica». Per tant, disposarà d’instal·lacions de generació d’energia neta, aïllament de l’equipament, gestió del reciclatge de residus i equipaments d’estalvi d’energia, ha anunciat el consistori.

Ara que s’ha aprovat el projecte, s’obre un període d’un mes per fer al·legacions, una «nova oportunitat per parlar amb els veïns», ha dit la regidora Ballarín. Precisament amb ells es reuniran la setmana vinent: «Estem oberts al diàleg, però sempre per aportar coses i avançar en la generació de verd urbà, que és el que se’ns està demanant», ha apuntat.