Mascotes a la ciutat

Barcelona elimina un carnet que permetia passejar gossos sense lligar

La capital catalana tindrà pròximament uns 100 espais on els animals podran anar sense corretja

Barcelona elimina un carnet que permetia passejar gossos sense lligar

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament aquest divendres suprimir el requisit de disposar de l’anomenat Carnet de Tinència Cívica Responsable (CTCR), que permetia als amos de gossos portar les seves mascotes sense lligar a espais que pròximament s’habilitaran perquè ho puguin fer. Per a això, es modificarà l’ordenança de protecció, possessió i venda d’animals (OPTVA) de la ciutat.

Aquest és el pas previ a l’habilitació de les futures ZUC (zones d’usos compartits). Les ZUC seran espais concrets on els gossos podran passejar sense anar lligats, en uns horaris determinats. Encara no es coneix quan s’estrenaran aquestes zones, tot i que la previsió és que aquest calendari es faci públic aviat.

La tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha explicat que «la voluntat d’aquest govern és impulsar pròximament les ZUC, un centenar en total, per dotar d’espais de prou esbarjo per als gossos que avui viuen a la ciutat, més de 180.000, i garantir que un 95% de les famílies amb gos tinguin un espai a menys de 10 minuts de casa. Però, alhora, volem ordenar els espais on aquests gossos poden anar desencadenats per mantenir una bona convivència amb els altres usuaris de l’espai públic».

La modificació puntual de l’ordenança, aprovada pel ple el 2014, s’ha aprovat aquest divendres amb el vot favorable del govern municipal, Junts i Ciutadans, i l’abstenció d’ERC, Valents i la regidora no adscrita. L’acord, que incorpora l’única esmena rebuda, presentada pel grup de Junts, s’haurà de publicar ara al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, a la Gaseta Municipal i al web municipal.

Disposar del carnet CTCR era un requisit previst en l’ordenança que no s’ha arribat a materialitzar mai. «Amb la seva eliminació de la normativa, Barcelona avança en els tràmits per desplegar el conjunt de mesures de conducció dels gossos a la ciutat previstes a la mateixa normativa i que tenen com a gran objectiu reforçar la possessió compromesa d’animals», ha apuntat el consistori en un comunicat.

Cal puntualitzar que l’adequació d’aquesta ordenança no afectarà els considerats gossos potencialment perillosos, ja que en cap cas poden passejar per la via pública sense lligar, tal com estableix la Llei 10/1999, de 30 de juliol, sobre la tinença de gossos considerats potencialment perillosos.

Notícies relacionades

A grans trets, el text recull que els drets dels animals s’han de complementar necessàriament amb els deures dels seus propietaris, i per això promou la «bona convivència i el civisme» establint que, en el futur, els gossos hauran d’anar lligats a l’espai públic, excepte als espais on això estigui explícitament indicat.

En concret, tal com recull l’OPTVA, un futur decret haurà d’establir els espais reservats per als animals de companyia, on aquests podran anar solts –àrees per a gossos (AG) i àrees d’esbarjo per a gossos (AEG)–, així com les zones d’ús compartit (ZUC), on, en horaris determinats, els animals de companyia podran passejar sense estar lligats, amb un espai mínim a cada barri per al seu oci.