Civisme

Les pixades de gos al carrer, una taca que no se’n va

  • Diverses ciutats proposen que els propietaris netegin l’orina de les seves mascotes amb aigua sabonosa per reduir les pudors

  • Mataró i Premià de Mar s’afegeixen a la nova iniciativa que ajudarà a mantenir els carrers més higiènics

Les pixades de gos al carrer, una taca que no se’n va

ALBERT BERTRAN

7
Es llegeix en minuts

Les albes de Barcelona i els de tantes ciutats podrien rastrejar-se seguint el solc de les pixades de gos. Gossos, tots són gossos, a Barcelona. La frase robada a Rafael Alberti dedicada als gats de Roma («tot són pixades de gat») acudeix a la memòria a qualsevol racó. Civilitzats els barcelonins amb la recollida de les cagades canines (aparentment són majoria els acostumats a recollir-les, tot i que els hàbits varien segons els barris), tenen una assignatura pendent: les orines aquestes pixades llargues matinals sobre panots, rajoles, fanals i tota mena de mobiliari urbà. El cúmul diari de pipí (ja se sap que on pixa un gos n’hi pixen cent) té un efecte corrosiu que també costa una pasta en la reparació, el manteniment. Són molt pocs els propietaris de gossos que dissolen el pipí amb un raig d’aigua. ¿Un de cada cent? A saber. Resoldre-ho és difícil en un país que, segons les estadístiques, troba més gossos que nens als carrers.

La recomanació de les administracions sobre aquest dilema és la d’instar amos de gos a portar una ampolla amb aigua i sabó que netegi les orines. Des del 2017, diferents ajuntaments van fer un pas per fer-la obligatòria. Des del de Mataró informen: «Fa quatre anys es va posar en marxa l’ordenança que obliga els amos dels gossos o qualsevol altre animal pel carrer a adoptar les mesures necessàries perquè aquests no embrutin amb les seves deposicions les vies i/o espais públics i especialment per evitar les miccions en parcs i jardins d’ús per a nens». El de Sitges actualment ha posat l’accent a les caques. La de les orines serà més endavant.

Mataró, com Premià de Mar, són exemple de civilització i solidaritat. S’exigeixen als amos de mascotes que als seus passejos portin una ampolla amb aigua sabonosa. D’aquesta manera s’evita que l’orina rovelli els carrers i provoqui pudors i es millora la salut pública. Hi ha municipis que porten a terme programes per informar i conscienciar la població sobre la importància d’aquesta nova iniciativa. «És una bona solució perquè almenys, a l’estiu, se’n vagi la pudor dels carrers. Hi ha carrers de Premià en què l’olor i la brutícia no et deixen ni passar per allà. Tot i que hi ha vegades que no sé si el pipí és de gossos o d’humans, i aquests no estan tan controlats», diu Vinyet al costat de la seva gossa Rumba.

Evitar olors

Els mataronins que han parlat amb aquest diari semblen tenir-ho clar i aposten per la nova ordenança de l’ajuntament. «Sempre porto l’ampolla d’aigua i les bosses, no m’agrada que el carrer per on passejo faci mala olor. La gent ha de cuidar el lloc on viu, els nens juguen a terra i hauria d’estar net», diu la Tilita, de 48 anys, que juntament amb la seva filla, ha sortit a passejar el seu gos amb una ampolla d’aigua a les mans. Alguns carreguen amb l’ampolla entre el transcurs de la seva casa a la platja, ja que saben que el seu gos podria orinar en qualsevol moment a la via pública. «Si els gossos es fan pipí a les parets o en llocs públics, el mínim és netejar-ho una mica. Nosaltres sempre portem una ampolla d’aigua quan el passegem pel carrer. Si anem a la muntanya o a la platja, ja no tirem aigua. Però a les voreres, sempre», explica el Valentí, de 30 anys.

Molts carreguen l’ampolla en una motxilla o a la mà, però ja es pot veure els més enginyosos carregar amb l’ampolla lligada a un cinturó. «Sempre porto l’ampolla aquí lligada, així mai me la deixo i, quan se m’acaba l’aigua, l’omplo en alguna font. Crec que ja no és un tema de neteja, sinó de responsabilitat de cada un de netejar el que embruta el seu propi gos», diu l’Esteve mentre neteja l’orina que acabava de fer el seu gos Kratos en un fanal públic.

No obstant, tot i que la majoria diu assegurar portar sempre l’ampolla d’aigua, alguns ciutadans de Mataró no hi estan del tot d’acord. «Evidentment crec que és una normativa súper necessària, però jo no he vist ningú que porti l’ampolla. Fa poc ha passat una persona amb el seu gos, ha fet pipí aquí al costat del banc on estem assegudes i allà ens ha deixat l’olor», diu la Carmen, de 72 anys. Afirma que el normal és no veure ningú amb l’ampolla.

Menys sancions i més espais

Tot i que la majoria accepta i promou la normativa de l’ampolla amb aigua sabonosa, també critica el poc espai que hi ha destinat a les mascotes a Mataró. «Han d’habilitar més espais per als gossos. Jo estic a favor de portar l’ampolla d’aigua, però també hauríem de tenir en compte que cada vegada que vull anar a fer un tomb amb la meva gossa, me n’he d’anar a la muntanya perquè a la platja ara que comença la temporada d’estiu no ens hi deixen anar i aquest espai que utilitzàvem de pipican ara l’han tancat perquè hi construiran alguna cosa. Així que jo em pregunto: ¿ara on anem?» protesta la Mireia que, amb la seva gossa Luna, continua utilitzant el petit espai tancat perquè la Luna pugui córrer sense la necessitat d’anar lligada.

Barcelona, sense ampolla d’aigua ensabonada

A la ciutat de Barcelona aquesta nova iniciativa encara no és obligatòria, només recomanable. «És difícil que a Barcelona es compleixi aquest requisit, ja que no és obligatori, no hi ha sancions si no portes l’ampolla d’aigua amb sabó. Seria bonic que tothom netegés tant les miccions com els excrements de les seves mascotes, però al no existir una llei que obligui a això, la gent no ho fa i només alguns pocs ho fan per voluntat pròpia», diu Anna Franco, directora de premsa de l’Ajuntament de Barcelona. No obstant, malgrat que l’ordenança de Barcelona no ha establert com a obligatori carregar amb una ampolla d’aigua i sabó per netejar les miccions de les mascotes, sí que estableix una obligació que permet sancionar aquells amos que no netegin les orines que puguin afectar elements públics o espais públics com parcs infantils. «Barcelona fa mala olor. Surts al carrer i hi ha olors per tot arreu, a sobre no es pot ni caminar en algunes zones perquè estan plenes d’orines. Hi ha vegades que ja no sé si són orines d’animals o de persones», explica Susana Bernal, de 42 anys. No obstant, no tots carreguen amb l’ampolla. «Em sembla una bona iniciativa per mantenir la ciutat més neta, però cal entendre també que hi ha moltes vegades que jo, per exemple, surto ràpid amb presses i no agafo l’ampolla o se m’oblida, com ara. No crec que les pudors de la ciutat siguin només culpa de la gent que no porta una ampolleta d’aigua», diu Pablo Cordero de 45 anys.

Multes de fins a 700 euros

Notícies relacionades

Algunes ciutats espanyoles com Albacete, València, Almeria, Cadis, Sevilla i Tarragona adverteixen als seus ciutadans que podrien ser requerits pels agents per demostrar que efectivament disposen de les bosses necessàries per retirar els excrements i de l’ampolla d’aigua sabonosa per a les orines. L’incompliment d’aquesta nova normativa de portar una ampolla amb aigua neta amb prou capacitat per eliminar qualsevol rastre d’orines del mobiliari urbà, edificacions o voreres, suposaria sancions que van dels 700 fins als 1.000 euros. «Em sembla una iniciativa molt bona per controlar la ciutat o el poble, assegurar-nos que tot estigui una mica més net. Tot i així, crec que la sanció és una mica elevada, ja que alguna vegada m’he deixat l’ampolla per sortir amb presses i vaig espantada perquè 700 euros són molts diners», es queixa la Roser, de 52 anys, que malgrat portar normalment l’ampolla admet que alguna vegada se la deixa a casa. Tot i així, alguns asseguren que si les sancions no fossin tan elevades, la gent no compliria la normativa. «Nosaltres ho estem fent des de fa temps i espero que al final, tots acabin fent el mateix. És una multa gran però és que si no fos així la gent acabaria passant totalment», diu la Laura mentre es pren alguna cosa amb l’ampolla d’aigua sabonosa al costat.

A fi d’arribar a un major nombre de civils, la Policia Nacional ha compartit un tuit en el qual recomana als seus seguidors i seguidores baixar al carrer sempre amb una ampolleta d’aigua i sabó: «Ja gairebé tenim superat allò de recollir els excrements de les nostres mascotes. Ara a veure si aconseguim baixar amb una ampolleta i aclarir les seves orines», assenyala el cos en un tuit.

Temes:

Gossos