Perspectives de creixement

Barcelona preveu un bon any turístic el 2023 amb la tornada d’asiàtics i més congressos

  • La ciutat tancarà l’any amb un 80-85% dels viatgers del 2019, però augmenta la despesa i l’estada mitjanes

Barcelona preveu un bon any turístic el 2023 amb la tornada d’asiàtics i més congressos

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

A dos mesos de tancar el 2022 com a any de la gran recuperació turística, Barcelona afronta el 2023 amb el repte de consolidar els mercats que han tornat i reconquerir els asiàtics. El president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, s’ha mostrat optimista aquest dimecres en les seves previsions per a l’any vinent davant l’obertura del mercat xinès (el més gran del món) a partir del segon trimestre i la gran agenda de congressos i convencions que atresora la ciutat.

Com ja es va estimar en l’últim balanç, es consolida la idea que aquest any es tancarà amb 80-85% de viatgers respecte als rècords del 2019. Un resultat destacable tenint en compte que en el primer trimestre hi va haver molt poca activitat i que la despesa mitjana dels viatgers s’ha incrementat un 34%.

El regidor de Turisme, Xavier Marcè, ha destacat que l’ocupació mitjana, en canvi, haurà arribat a pics del 90%, cosa que significa que s’han produït estades més llargues. Aquesta és una de la prioritats de la ciutat, ja que, si els visitants pernocten més nits, generen més ingressos sense augmentar els volums de viatgers i comporten un ús menys intensiu dels focus més massificats.

Diferents fronts

Torres ha explicat que el 2022 ha sigut un any amb «efecte sortida» després de mesos de restriccions, per la qual cosa hi ha incerteses sobre si es mantindrà aquest ímpetu viatger. No obstant, a favor de la ciutat juguen la recuperació ferma dels mercats de proximitat europeus i del nord-americà, així com la reobertura imminent (si res ho impedeix) dels diferents mercats asiàtics que aquest any han estat absents, començant pel xinès.

Ha afegit que l’arribada dels fons europeus Next Generation i els preparatius de la Copa Amèrica de Vela 2024 també encoratgen aquest optimisme.

Notícies relacionades

Com «ombres», es mantenen una possible reducció de turistes britànics i alemanys, per l’escenari macroeconòmic, així com l’absència del mercat rus, per la guerra d’Ucraïna.

En qualsevol cas, les previsions són molt bones en l’àmbit de congressos, fires i convencions. A més d’una agenda nodrida de convocatòries internacionals, que aquest any seran encara més presencials, Barcelona és candidata a 130 cites. A més, el director del programa Convention Bureau, de promoció i captació d’aquesta activitat a Barcelona, Christoph Tessmar, acaba de ser nomenat director de l’ICCA, l’associació de congressos i convencions internacionals, ha explicat Torres, fet que també suposa un impuls al sector a la capital catalana.