Sondeig massiu

El ‘contrabaròmetre’ dels bars de Barcelona: sector i opinió pública difereixen així

  • Els restauradors enquestats en un sondeig independent creuen gairebé unànimement que la ciutat ha empitjorat i advoquen per l’economia del visitant

El ‘contrabaròmetre’ dels bars de Barcelona: sector i opinió pública difereixen així
3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona sondeja regularment la ciutadania amb un baròmetre municipal sobre la gestió de la ciutat i els temes d’actualitat amb una perspectiva global, però sense disseccions sectorials. Així que l’àmbit de la restauració, aprofitant la macroenquesta impulsada des de la seva patronal, ha volgut veure també què opinaven els titulars de bars i restaurants sobre els mateixos temes, amb un resultat que evidencia el desacord entre aquest estratègic sector i el govern municipal. D’entrada, un aclaparador 97,6% opinen que Barcelona ha empitjorat econòmicament en els últims quatre anys. Però a més són molt crítics amb la inseguretat i la neteja (com la majoria de ciutadans), mentre que fan una defensa a ultrança del turisme, que s’ha convertit en font d’ingressos essencial per a la supervivència de molts negocis.

El sondeig extern realitzat a instàncies del Gremi de Restauració de Barcelona, la part principal de la qual va avançar dimecres EL PERIÓDICO, destaca el pessimisme que sent aquest sector (amb més de 10.400 negocis) sobre la capital catalana. Tampoc són bones les seves percepcions de futur: el 41,7% creuen que empitjorarà durant els pròxims 12 mesos, davant el 40,1% que pensen que es mantindrà igual, i només un 6,8% d’optimistes.

Per fronts temàtics, un 54,1% tenen clar que la neteja local ha empitjorat, davant només un 14,1% que la veu millor. Més concloent és encara l’avaluació de la inseguretat, que un 68,3% veuen pitjor, més un 25,2% que l’aprecien igual i només un 5,4% de visions positives.

Posicions divergents

Després de dos anys de pandèmia que van deprimir visiblement l’activitat econòmica del centre de la ciutat, i amb una corba de recuperació que ha portat l’ajuntament a tornar a ser combatiu amb el turisme, els restauradors defensen amb fermesa l’economia del visitant. Un 92,1% creuen que és positiva per a la ciutat, mentre que un 80,5% són favorables als creuers (només un 1,8% els veuen negativament, malgrat l’ofensiva en contra de l’alcaldessa Colau). Fins a un 93,1% aplaudeixen l’activitat de salons i fires a Barcelona.

D’aquesta manera, un 91,7% creu que Barcelona ha de continuar promocionant-se com a destí i gairebé el mateix percentatge creu que la metròpoli «no pot prescindir del turisme». Fins i tot un 54,5% defensa l’ampliació de l’aeroport per convertir-lo en ‘hub’ internacional, mentre que un 14,8% són contraris i més del 27% considera el tema irrellevant.

Des de la patronal destaquen en primer lloc la representativitat de l’enquesta (la mostra, de 750 operadors de tot tipus i dels diferents districtes, és gairebé igual a la que utilitza el consistori per radiografiar els 1,4 milions de barcelonins majors d’edat).

Més pessimistes

Notícies relacionades

Però, a més, el seu director general, Roger Pallarols, remarca que la visió de la ciutat des de la trinxera de la restauració és més rellevantment pessimista que en el conjunt de la ciutat. «Des del sector hi ha una lectura econòmica molt negativa en la recta final del mandat», afegeix, i això malgrat la resiliència mostrada després del pitjor de la pandèmia. Només un 7% creu que tot millorarà en un any, davant del 54% de ciutadans que sosté el mateix, segons l’ajuntament. Una cosa que hauria de portar el consistori a mostrar més sensibilitat amb aquest motor econòmic, manté.

En canvi, la preocupació sobre la inseguretat i la brutícia és compartida amb el conjunt de la ciutadania i percebuda com dues assignatures pendents. Precisament, des de les terrasses els dos problemes es fan molt visibles i són molts els operadors que miren de prevenir la clientela contra els robatoris a les zones més freqüentades.