Ple municipal

Agra picabaralla política a Barcelona per la neteja i la gestió de Ciutat Vella

  • ERC castiga el govern de Colau: acusen la regidoria del districte de «fracassar» i avalen la denúncia de Junts que la ciutat està bruta

Agra picabaralla política a Barcelona per la neteja i la gestió de Ciutat Vella

Àngel García

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

ERC ha sigut al ple municipal de Barcelona la mà que dona una carícia i una bufetada gairebé alhora. Primer, ha permès, amb la seva abstenció, que el projecte d’ordenances per al 2023 seguís el seu tràmit sense problemes. A continuació han tret el fuet, tant personalment com recolzant la resta de l’oposició en un càstig en forma de crítica severa a la gestió del govern Ada Colau.

Ernest Maragall ha defensat una proposta del seu grup que advocava per «constatar el fracàs de la gestió de la regidoria de Ciutat Vella» i reclamar al govern una avaluació de les mesures en el districte que s’han complert.

Enfrontament

El debat ha generat una agra picabaralla entre Maragall i el tinent d’alcalde Jordi Martí, mà dreta de Colau i home fort de Barcelona en Comú, excompany de partit de l’actual cap de files d’ERC, ja que tant Maragall com Martí procedeixen del PSC.

Que no són els millors amics va quedar clar fa temps, però s’ha tornat a notar. La invectiva d’ERC, de fet, apuntava cap al regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que no ha intervingut en la seva defensa. S’ha fet estrany, però fonts del govern assenyalen que és l’habitual en aquests casos: que l’assenyalat no participi.

Maragall ha criticat severament la gestió en el districte i ha rebut el suport de la resta de l’oposició, que ha votat a favor de la seva proposta, de manera que ha sigut aprovada. Martí ha replicat amb indignació: «És una pena que vostè, que ha tingut responsabilitats de govern en aquesta ciutat, enfangui i trenqui tots els ponts. És l’estratègia clàssica de la dreta quan s’acosten eleccions». «Jo no enfango; proposo i critico», ha contestat el president del grup d’ERC.

El segon fracàs

Notícies relacionades

Tot seguit, s’ha debatut una proposta de Junts per Catalunya que sotmetia a votació la constatació que Barcelona «està bruta» i que la gestió de la neteja i la recollida d’escombraries «està sent un fracàs».

S’ha reproduït el to de les intervencions de Ciutat Vella i ERC ha recolzat la iniciativa de Junts, fent possible que prosperés. No són més que capons perquè, per si soles, aquestes propostes no tenen un efecte concret més enllà de criticar la tasca del govern. És cert que la proposta inclou la creació d’una comissió de periodicitat mensual per part de grups municipals i entitats veïnals. Però el més rellevant són les dues derrotes dialèctiques com un gest dels republicans, que volen advertir que la seva posició com a soci estable també pot comportar certa distància quan toqui.