22 i 23 d’octubre

48 h Open House Barcelona: tot el que has de saber | Guia

L’edició del 2022 del festival d’arquitectura que obre les portes d’espais normalment vetats al públic arriba amb 126 edificis visitables, 205 activitats, 18 itineraris i un 30% de novetats

48 h Open House Barcelona: tot el que has de saber | Guia
3
Es llegeix en minuts

El 48 h Open House, la iniciativa que durant un cap de setmana sencer, el 22 i 23 d’octubre, obre a la ciutadania espais patrimonials (o no) que normalment tenen l’accés tancat al públic arriba està edició més ampliada que mai amb 205 activitats, 18 itineraris, set ciutats participants, 126 edificis amb accés a la visita i un 30% de novetats respecte a l’edició del 2021. L’oferta és molta i variada, així que, tot seguit teniu una guia per no perdre-us.

Quan se celebra

Quan se celebraEl cap de setmana del 22 i 23 d’octubre el festival 48 h Open House facilita l’entrada a espais i edificis de normalment inaccessibles per al públic. Aquest any la iniciativa porta per lema ‘La lliga dels oficis’ amb la idea d’evidenciar que l’arquitectura és un treball coral en què participen, a més dels arquitectes, dissenyadors i artesans. 

On són les visites

On són les visitesEl festival se celebra en set ciutats: Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, l’Hospitalet de Llobregat, Vilassar de Dalt i Sitges. 

Com reservar plaça

Com reservar plaçaEl 91% de les activitats i visites no requereixen fer reserva; per al 9% restant la inscripció prèvia es posa en marxa el 17 d’octubre a través de la web del festival. També estan actius un correu: inscripcions@openhousebarcelona.org i un telèfon: 637 497 933. 

Preu

PreuÉs gratuït, tot i que les visites que requereixen inscripció tenen un cost de 2 euros per la gestió. 

Tipus de visita 

Tipus de visita El festival ofereix la possibilitat d’anar per lliure o fer el recorregut de la mà de voluntaris o arquitectes, l’opció és vàlida tant per a les visites a edificis en concret com per als itineraris que suggereix els promotors de la iniciativa. Hi ha, a més, la possibilitat de fer alguns passejos amb la guia de diferents pòdcasts que es poden descarregar de la web d’Open House. Tota la programació es pot consultar a la pàgina del festival.

Novetats destacades

Novetats destacadesEn total la iniciativa ofereix 205 activitats, 18 itineraris, 19 zones que es poden recórrer a peu en 15 minuts, la possibilitat de visitar 126 edificis a Barcelona i un 30% novetats, espais que en l’edició del 2021 no formaven part del festival, entre les quals destaquen: el Col·legi Notarial de Catalunya, la Residència d’estudiants Pedralbes, Cloudworks La Rambla-Drassanes, la Casa de les Punxes, el Palau Montaner, l’Ateneu La Bòbila i la plaça de Sóller, la Torre Mapfre, la Casa Tosquella, la Fundació Julio Muñoz Ramonet, l’Escola la Mar Bella, el CAP Víctor Català (Premià de Dalt) i el Bernadi Hub.

Seccions del festival

Seccions del festivalEn el moment d’escollir els espais a conèixer, el festival permet fer-ho a partir de tres classificació temàtiques. L’Open Green aplega els edificis pensats amb criteris de sostenibilitat ambiental, energètica, social i econòmica: Institut de Recerca del Recinte Sant Pau, CEM Turó de la Peira, Antiga fàbrica Ca l’Alier, Escola la Mar Bella, Habitatge Passivhaus al Poblenou, Habitatges al Polvorí, Vil·la Urània, La Vinya d’en Sabater al Recinte Torribera (Santa Coloma), Edifici Planeta (l’Hospitalet), L’Harmonia (l’Hospitalet) i Oficines municipals El Viver (Badalona).

Notícies relacionades

L’Open Infraestructures proposa visitar les instal·lacions que permeten el desenvolupament de la ciutat i el seu creixement social i econòmic: des d’espais vinculats a la mobilitat fins a les infraestructures que regulen les aigües: Hospital de la Vall d’Hebron, Hospital de Sant Pau, Antiga Fàbrica Enmasa Mercedes-Benz Sant Andreu, Cotxeres TMB L9 - Can Zam (Santa Coloma), Les Cotxeres del Tram (Sant Joan Despí), Oficines municipals El Viver (Badalona), Torre d’Aigües del Tibidabo i Dipòsit d’Aigües Pluvials l’Estrella (Badalona).

I l’Open social visibilitza aquella arquitectura pensada per a col·lectius vulnerables i l’arquitectura cooperativa: Escola La Salle Comtal, Escola-Taller La Troballa (Arrels Fundació), Espai Oasiurbà, Habitatges Cooperatius La Xarxaire, Pis Zero (Arrels Fundació), Ateneu de Fabricació de Gràcia, Kàlida al Recinte Sant Pau, Habitatge Cooperatiu Cirerers, Habitatge Cooperatiu La Balma, Taller Top Manta a Can Batlló, La Ciba (Santa Coloma), Casa dels Cargols (l’Hospitalet), Itinerari ‘Muralisme com a eina de transformació’ (l’Hospitalet) i Centre Sant Jaume (Badalona).