Cimera Mundial C40

Ada Colau reivindica el compromís de Barcelona amb la creació de llocs de treball verds

  • La cimera agrupa les principals ciutats del món i és la primera gran reunió mundial després de la COP26 de Glasgow

  • L’alcalde de Londres, Sadiq Khan, i l’alcaldessa de Barcelona van encapçalar les activitats d’obertura 

Ada Colau reivindica el compromís de Barcelona amb la creació de llocs de treball verds

Ayuntamiento de Barcelona

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«No només cal combatre el negacionisme perquè el canvi climàtic ja és aquí. Cal combatre un prejudici fals que alimenten aquells que estan interessats a continuar tenint beneficis amb el model econòmic actual», va dir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en l’obertura de la Cimera Mundial de C40, la xarxa que agrupa les principals grans capitals del món. L’ocupació verda és el gran tema de la reunió que s’estendrà fins divendres a la ciutat de Buenos Aires sota el lideratge de l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, i la mateixa Colau. «És fals que la prosperitat econòmica sigui incompatible amb una transició ecològica», va remarcar. La rellevància de la reunió és doble: d’una banda, es tracta de la primera trobada d’envergadura global després de l’agredolça COP26 de Glasgow i setmanes abans de la COP27.

Però, a més, la discussió involucrarà un centenar de ciutats que representen uns 600 milions de persones, una cinquena part de l’economia mundial. La preocupació comuna està relacionada amb la necessitat de promoure una recuperació econòmica justa i verda que ofereixi alternatives a la crisi climàtica. En aquest sentit, Colau va remarcar: «El dilema avui és si s’alimenta l’economia del passat o la del futur. L’economia verda ja està generant oportunitats i milers de llocs. Només a Barcelona parlem de 45.000 llocs de treball de qualitat».

Àmplia participació

«Volem compartir un missatge d’esperança. Des de les ciutats estem demostrant que, malgrat no tenir menys finançament i competències que els estats, estem actuant amb més dedicació i creativitat, desenvolupant múltiples solucions», va dir Colau. La cita, que compta amb la participació de nombrosos alcaldes de projecció als seus països com Giuseppe Sala (Milà) Anne Hidalgo (París), Eric Adams (Nova York), Eric Garcetti (Els Ángeles) i Oh Se-hoon (Seül), a més de l’amfitrió, Horacio Rodríguez, es proposa al seu torn exigir als estats mesures més decidides per reduir les desigualtats i mostrar el lideratge de les grans ciutats en un moment de gran complexitat global.

El valor de l’economia verda

La ‘Declaració C40’ fixa els objectius de les grans ciutats de crear 50 milions de llocs de treball vinculats a l’economia verda.  Barcelona ja ha compromès la seva part, anunciant l’impuls de prop de 45.000 llocs d’aquestes característiques, vinculats a projectes estratègics com la transformació dels polígons del Besòs i la Mercedes del Bon Pastor; l’impacte de les ajudes a la rehabilitació d’edificis i la promoció d’obra nova de vivenda pública; o el desenvolupament del model relacionat amb l’espai públic Superilla Barcelona a tota la ciutat, entre d’altres. A més, Barcelona també vol ser líder en l’impuls de la transició digital, situant-se en el grup líder de capitals d’innovació tecnològica, i apostant per la capitalitat cultural i científica, bases per ajudar la diversificació de l’economia.

Colau mantindrà reunions bilaterals amb altres ciutats que comparteixen model de transformació i que ja estan treballant conjuntament en projectes similars a la Superilla Barcelona, el pla Protegim Escoles.

Un horitzó de possibilitats

La investigació del C40 és contundent: es requereixen 50 milions de llocs de treball verds perquè les ciutats del C40 compleixin amb la seva part justa de reduir les emissions a la meitat en línia amb l’objectiu de l’Acord de París de limitar l’escalfament global a 1,5 graus Celsius. Una acció climàtica integral per part de les ciutats del C40 donaria lloc a més d’un 30% més de llocs de treball en comparació amb l’enfocament econòmic actual, que és responsable del mal climàtic i econòmic que estem presenciant. També podria reduir la contaminació atmosfèrica fins i tot en un 30% i aportar 280.000 milions de dòlars de beneficis econòmics relacionats amb la salut a les ciutats del C40, gràcies a la reducció de l’ús de combustibles fòssils.

Notícies relacionades

Basant-se en les definicions àmpliament reconegudes del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient i de l’Organització Internacional del Treball (OIT), les ciutats reunides a la capital argentina coincideixen en la importància de crear llocs de treball verds de bona qualitat perquè afavoreixen una acció climàtica transformadora, milloren la salut i benestar de les poblacions, preserven i restauren el medi ambient i ajuden a limitar les emissions de gasos amb efecte hivernacle. La construcció, el transport, l’energia, la sanitat, les cures són alguns dels àmbits en què es pot avançar amb decisió.

Un hivern just

La crisi energètica derivada de la invasió russa a Ucraïna va ser present en el primer missatge de l’alcaldessa. «A Europa ens preocupa tenir un hivern just. Els preus de l’energia s’han disparat i, amb això, el cost de la vida», va dir, i va recordar que el pes més gran d’aquesta situació el suporten les famílies i les petites empreses. Els estats, va remarcar sobre això, han de garantir que no s’aprofundeixin els problemes en moments que les grans companyies energètiques tenen «beneficis pornogràfics» i els famílies no poden pagar les factures de la llum.