Viatge institucional

Marín reivindica la cooperació intermunicipal en la cimera mundial de ciutats a Corea

Impulsa un reconeixement a la governança multinivell a través d’institucions supramunicipals com la Diputació de Barcelona

Marín reivindica la cooperació intermunicipal en la cimera mundial de ciutats a Corea

Diputació de Barcelona

1
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha pronunciat un discurs aquest dimecres a Corea, durant l’assemblea mundial de ciutats de CGLU (Ciutats i Governs Locals Units), que se celebra fins divendres a la ciutat de Daejeon. En la seva intervenció i en una moció que presentarà divendres, Marín reivindica la governança multinivell a través d’institucions supramunicipals com la que presideix.

El potencial de les administracions intermèdies entre Estat i localitats ha tingut bona acollida en la trobada. Formarà part de les conclusions i recomanacions del CGLU 2022, reunides en l’anomenat Pacte de Futur de la Humanitat. A més de representant de la Diputació, Marín copresideix el Consell Polític de Governança Territorial i Multinivell i Finançament Sostenible de CGLU.

«El futur ja no és el que era»

La també alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat ha advertit en el seu parlament que «el futur ja no és el que era» en vista dels grans reptes a què s’ha enfrontat el món des de l’última cimera celebrada el 2019. La pandèmia o la guerra d’Ucraïna posen sobre la taula nous desafiaments glocals. Els governs locals es troben en la primera línia d’atenció a la ciutadania, a la qual avui arriben molt ràpidament els efectes de les crisis internacionals.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha emfatitzat l’agilitat més elevada dels ajuntaments: «Si alguna cosa ens caracteritza, és la capacitat d’acció, tenaç i incansable, sempre a prop dels nostres veïns i veïnes». Segons Marín, la nova agenda urbana acordada en la cimera de Quito el 2016 ha donat al poder local «una posició cada vegada més influent en el lideratge global».

«Proposem respostes globals que rebin el seu impuls des de baix, partint de l’experiència d’èxit dels governs locals i regionals», ha receptat, posant com a exemple la cooperació dels 311 pobles i ciutats de la província de Barcelona a través de la Diputació. «Els governs locals de la província de Barcelona són els nostres socis i la nostra relació amb ells es basa en la cooperació, no en la jerarquia vertical», ha reblat. També ha considerat que aquesta experiència «descentralitzada» hauria ara de traslladar-se a «nivells més amplis, afavorint una governança multinivell».