Dispositiu

Els Mossos es preparen per a un estiu de repunt delinqüencial

  • La policia catalana reforça el litoral davant l’allau turística i admet que l’activitat criminal a Barcelona s’assembla a la del 2019, el pitjor any en robatoris violents i homicidis

Els Mossos es preparen per a un estiu de repunt delinqüencial

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han presentat aquest dijous un pla per contenir el repunt delinqüencial que s’espera per als mesos de juliol i agost. El turisme «transforma» el litoral de Catalunya, admet el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, perquè algunes de les seves poblacions multipliquen la seva densitat. Un creixement que porta bones notícies per a una economia escanyolida després de dos anys d’eterna pandèmia però també «derivades» no tan desitjables com la recuperació de l’activitat criminal que s’acosta als negres registres del 2019, explica el comissari en cap de la policia catalana, Josep Maria Estela. A Barcelona, per exemple, aquell any es van batre els registres negatius de robatoris violents i d’homicidis en la història del cos autonòmic, desplegat a la ciutat el 2005 per agafar el relleu de la Policia Nacional.

«Estem més preparats que el 2019», ha explicat Elena, rebutjant, a preguntes dels periodistes, l’afirmació que va fer el màxim responsable de seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, que aquell estiu va afirmar que la ciutat vivia una «crisi de seguretat». «La diferència és que aquest any tenim més musculatura i podrem treballar millor la prevenció», ha argumentat Estela, admetent a continuació que la situació a la capital catalana no és bona: si es comparen els mesos de maig del 2019 i de maig del 2022 la delinqüència és semblant. I la sospita és que quan es buidin les dades del mes de juny, el present serà tan o més dolent que el del 2019.

Per això la policia catalana ha activat un pla d’estiu que reforçarà la seguretat a tot el territori, especialment a les ciutats del litoral, les que absorbeixen la població flotant turística i atrauen els problemes, sovint en forma de carteristes, de lladres violents o d’increment d’agressions sexuals o abusos sexuals vinculats a l’entorn de l’oci nocturn.

Més policies

Segons ha explicat Elena, les 27 comissaries que es distribueixen per les principals ciutats del litoral català rebran un increment de més de 200 agents de Seguretat Ciutadana –els anomenats patrullers–, i a més s’ha obert una borsa d’hores extres que implicarà que els policies puguin treballar voluntàriament en aquests llocs quan es detectin problemes concrets que requereixen més presència policial. Així mateix, hi haurà agents antiavalots, tant de l’ARRO com de la Brimo –les dues unitats especialitzades en ordre públic– disponibles cada nit entre el 27 de juny i el 4 de setembre, les dates que inclouen el dispositiu del Pla Estiu.

El reforç del territori, tanmateix, no implicarà un abandonament del territori interior, han defensat Elena i Estela. Gràcies al reforç de noves incorporacions que aporta l’última promoció, a les comissaries menys turístiques també hi haurà un increment de 500 agents. I respecte als efectius que es fan càrrec del trànsit, el comissari ha vindicat que el pla no s’ha oblidat de la mortalitat a les carreteres, que també està obtenint aquest any un augment preocupant. Hi haurà controls a les franges nocturnes dels dies més complicats per mirar d’evitar que creixi el nombre de persones que perden la vida sobre l’asfalt. O pels voltants de festivals o festes majors.

Junta de seguretat per a Barcelona

La setmana vinent se celebrarà una junta de seguretat local a l’Ajuntament de Barcelona on s’abordarà el problema de seguretat que afronta la ciutat, que suma a la resta de delictes que també es donen a la resta de punts turístics alguns de propis, com el robatori que protagonitzen els anomenats ‘rellotgers’, lladres violents que assalten turistes a la recerca de rellotges de gamma alta, o dels elements de luxe que portin. Aquest és un fenomen vinculat a la multireincidència.

Notícies relacionades

Segons fonts policials, hi ha desenes de joves que aglutinen la major part d’aquests robatoris i poden arrossegar 40 o 50 detencions cada un. El canvi legislatiu que permetrà endurir les conseqüències penals contra els multireincidents, delinqüents que de forma sistèmica castiguen algunes zones de la ciutat com l’Eixample o Ciutat Vella, podrà alleujar en un futur pròxim una situació que preocupa per la violència que utilitzen contra les seves víctimes, no sempre turistes adinerats.

L’estiu que comença preocupa els Mossos. Tant a Barcelona com a la resta del territori. «Treballarem amb intel·ligència, desplaçant els recursos allà on hi hagi els problemes», ha tranquil·litzat Estela, una manera de treballar que ja s’aplica a Barcelona des de fa algun temps.