La ciutat que no dorm

Barcelona presenta aquest dimarts els seus plans contra el soroll

Barcelona presenta aquest dimarts els seus plans contra el soroll

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El soroll a Barcelona porta desvetllant molts veïns de la ciutat i ha generat inquietud també en el govern d’Ada Colau, que s’ha compromès a actuar per remeiar el problema.

El consistori anunciarà aquest dimarts a la tarda quins són els plans contra el soroll que està elaborant per a les diferents zones de la ciutat en la qual s’ha documentat que és un problema. En ple juliol es va comprometre a fer-ho, tot i que de fet ja estava anunciat per a principis d’agost.

El govern de Colau va anunciar al juny que mesuraria el soroll en diversos punts de Barcelona, en què els residents han alertat que la situació és asfixiant: sovint els costa adormir-se i alguns es mediquen per sistema per aconseguir-ho.

‘Botellon’ i postpandèmia

A més, a diverses zones s’ha notat un repunt d’activitat després de la pandèmia pel qual les molèsties ara són més greus. Al Poblenou, per exemple, al ‘triangle golfo’ (al qual l’ajuntament anomena ‘triangle lúdic’), els veïns sostenen que el ‘botellon’ que abans es donava durant el cap de setmana ara és una realitat a partir de dimecres, si no els set dies.

En vista de la situació, el govern local va anunciar que en vista dels resultats dels mesuraments amb sonòmetres, prendria mesures si era necessari. L’anàlisi va revelar que el problema existeix, que en 11 punts problemàtics se superen els límits de soroll. Els 11 punts en els quals es van fer mesuraments ara són considerats Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn, amb iniciatives diferents en funció de l’arrel del problema.

El regidor Eloi Badia va explicar que no a tot arreu les causes del conflicte són les mateixes, per la qual cosa el consistori, va dir, prendrà mesures diferents en diferents zones. Badia va precisar que hi ha actuacions que poden prendre’s immediatament, com incrementar la presència de Guàrdia Urbana. I va dir que d’altres, com avançar el tancament de comerços, costarien més. De totes maneres, l’ajuntament va anunciar dies enrere que avançava el tancament de botigues d’alimentació 24 hores al ‘triangle golfo’.

Visita de l’alcaldessa

Colau en persona se’n va anar al Poblenou a visitar els veïns, que se senten sols i considerablement abandonats, i els va assegurar que aquest mateix estiu es comencen a imposar sancions de fins a 600 euros per beure al carrer en casos greus. Fins ara s’han estat posant multes de 30 euros, la meitat si es pagaven aviat.

També el regidor de Sant Martí, David Escudé, i el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, han estat en contacte amb els veïns del Poblenou, que continuen insistint a reclamar solucions contundents.

Notícies relacionades

Residents al carrer de Pere IV explicaven mesos enrere que han arribat al punt en el qual es recomanen somnífers per poder dormir. Perquè arriba un moment, expliquen, en què només els queda refugiar-se en una habitació que no doni al carrer, si tenen aquest tresor, i recórrer a taps i paciència. I si no serveix, pastilles.

Tancament nocturn

Per ara, s’ha anunciat el tancament de les botigues durant la nit i el veto a la venda d’alcohol a partir de les 21.00. És una mesura que va ser aprovada en ple juliol. Però el text que va veure la llum indica que aquest veto s’imposarà a les zones en les quals «estigui justificat». Una cosa ambigua, certament.