Contaminació acústica

Barcelona detecta pics de fins a 85 decibels en punts on va col·locar sonòmetres

  • Un mesurament amb sonòmetres a zones de Sant Martí, Sants-Montjuïc, Ciutat Vella, Gràcia i l’Eixample revela que els límits se superen en tres decibels de manera continuada

Barcelona detecta pics de fins a 85 decibels en punts on va col·locar sonòmetres

JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha detectat un soroll que supera els límits previstos en tots i cadascun dels 11 punts on va col·locar sonòmetres al juny. En alguns s’han mesurat pics de més de 85 decibels, com és el cas del carrer d’Allada Vermell el dimarts 7 de juny. En altres llocs es van arribar a aquests nivells el 23 de juny, dia de la revetlla de Sant Joan, una jornada peculiar en què els petards marquen la diferència. 

Però més enllà d’aquesta precisió, les dades, que el consistori ha donat a conèixer aquest dimecres, són clares: l’excés queda documentat als 11 punts on es van fer els mesuraments amb sonòmetres: places de Gràcia (Sol, Virreina i Revolució), el carrer d’Enric Granados, el ‘Triangle Golfo’ del Poblenou, la plaça de George Orwell, el carrer de Joaquín Costa, el carrer de l’Almirall Churruca, el carrer de Rogent, la Rambla del Poblenou, el carrer d’Allada Vermell, Nou de la Rambla i la plaça d’Osca.

L’evidència indica, segons ha admès el mateix govern d’Ada Colau, que és necessari actuar per minimitzar la molèstia que tenen els veïns d’aquestes zones. Els resultats confirmen que en tots els casos se supera el límit previst a la nit, si bé també n’hi ha diversos en què se superen els màxims permesos en horaris de matí i de tarda.

El consistori elaborarà ara plans concrets, entre els quals avançar el tancament de terrasses i locals de venda de beguda

La intenció de l’anàlisi municipal era estudiar els casos que han generat més protestes per determinar si constitueixen Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn (ZATHN). I s’ha confirmat. La iniciativa es va aprovar en el ple municipal de maig a instàncies d’ERC. 

Decibels

El soroll nocturn mesurat supera en tres decibels de manera continuada el permès, segons l’ajuntament. Al gràfic adjunt es poden comprovar els pics màxims dels 11 punts. Els més elevats corresponen al dia de la revetlla: Pere IV, 74, al ‘Triangle Golf’ (l’ajuntament l’anomena ‘Triangle Lúdic’), 81,3 decibels; aquella nit, quan el límit està en 60 decibels en aquest horari; la Rambla del Poblenou, 105, 84,6 decibels a la tarda d’aquell dijous; plaça de la Revolució, 87,3 decibels; a la Virreina es va arribar a 89,8 decibels.

Però sense tenir en compte Sant Joan, els màxims detectats superen en més de 10 decibels el soroll permès a la nit en més d’una desena dels llocs on es van col·locar sonòmetres, que van ser 13 si es tenen en compte que a Gràcia s’ha fet a tres places.

Soroll persistent

Una altra qüestió que ha quedat a la vista és que el soroll és persistent. Que els excessos passen gairebé diàriament. En cinc dels 11 punts analitzats (Escudellers, Joaquín Costa, Almirall Churruca, Allada Vermell i Nou de la Rambla), se superen els límits de soroll més del 90% dels dies en què s’han fet mesuraments. A la plaça del Sol se superen els límits el 82,1% dels dies mesurats; a la Revolució, el 50% i a la Virreina, el 75%.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, ha comentat els resultats i les iniciatives que es prendran per reduir-los. Badia ha remarcat que les anàlisis donen a entendre que el soroll té lloc les primeres hores de la nit i que en la majoria dels casos el problema remet a partir de la una de la matinada. Sobre les mesures amb què es respondrà a la situació, ha diferenciat les que es poden prendre amb rapidesa: campanyes de conscienciació i més presència de la Guàrdia Urbana.

Més complexa és l’altra pota prevista: avançar el tancament de terrasses i d’establiments que venen begudes alcohòliques perquè acabin abans la seva activitat. Perquè, afirma el regidor, requereix un procediment administratius, amb la possibilitat que es presentin al·legacions. Per tant, podria trigar més per implantar-se.

Notícies relacionades

Ben aviat es faran nous mesuraments en altres punts: el carrer de Blai i els Jardins de la Mediterrània, a Sants-Montjuïc, i places de Gràcia on no s’ha fet en la primera tanda: Diamant, Raspall, Joanic i Vila de Gràcia.

Mapa de capacitat acústica

D’altra banda, l’ajuntament està actualitzant el mapa de capacitat acústica de la ciutat, que determina quins nivells màxims de soroll estan fixats a cada carrer. El mapa es divideix en diverses zones: la zona de sensibilitat acústica alta, A, amb una protecció alta (de 45 a 65 decibels de dia i de 40 a 55 de nit); la B, de sensibilitat acústica moderada (de 55 a 70 decibels de dia i de 50 a 60 de nit), i la C, de sensibilitat baixa (de 63 a 75 decibels de dia i de 53 a 65 de nit). Badia destaca que, gràcies a la pacificació de part de la ciutat, només un 8% de carrers estan a l’apartat C quan fins ara un 22% figuraven en aquesta classificació.