Protestes veïnals

Barcelona col·loca sonòmetres a les zones amb més soroll nocturn

  • El consistori compta amb sistemes de mesurament a Ciutat Vella, Sant Martí, Gràcia, l’Eixample i Sants-Montjuïc i preveu concretar mesures al juliol a partir de les dades

Barcelona col·loca sonòmetres a les zones amb més soroll nocturn

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Tot i que la col·locació de sonòmetres en punts especialment molestos per als veïns de Barcelona durant la nit s’ha posat sobre la taula en els últims mesos, com a prèvia a un estiu en què l’ocupació de l’espai públic es preveu multitudinària, l’ajuntament ja disposava d’aquests sistemes en alguns punts, com diverses places de Gràcia.

Les intenses queixes veïnals, que avui a les 18.00 es concretaran en una concentració a la plaça de Sant Jaume contra el soroll, han incentivat la resposta municipal davant un problema que ve de lluny, que s’ha intensificat després de la pandèmia i que no sembla que s’hagi de resoldre’s ràpidament.

Onze zones conflictives

El regidor Eloi Badia, ha informat aquest dijous que s’ha completat la col·locació dels aparells, que ara ja estan disponibles a les 11 zones acústicament tensades, segons definició de l’Ajuntament de Barcelona. La previsió anunciada pel mateix Badia dies enrere és que el consistori espera comptar al juliol amb els mesuraments del soroll per prendre mesures on sigui necessari fer-ho.

«Un 57% dels barcelonins viu amb un soroll superior al que recomana l’OMS», ha recordat Badia, que ha afirmat que resoldre el problema és «una prioritat» per a l’ajuntament. «Quan tinguem les primeres dades, en poques setmanes, podrem començar a treballar en plans específics d’actuació, i parlarem amb veïns, restauradors».

Segons el regidor, es treballarà perquè les primeres mesures s’apliquin aquest mateix estiu. Entre aquestes mesures es pot constar la reducció d’actes nocturns, i també el fet d’avançar el tancament d’algunes terrasses.

Segons precisa l’ajuntament, en els últims dies s’ha instal·lat aparells de mesurament als districtes de Ciutat Vella, Sant Martí, Gràcia i Sants-Montjuïc que se sumen als del carrer d’Enric Granados, i alguns es col·locaran de forma immediata. A Gràcia, ja hi havia sonòmetres a la plaça del Sol, la del Diamant, la de la Revolució, la de la Virreina, la del Nord i la de la Vila, com es pot comprovar al compte de Twitter @SorollGracia, que avisa quan en un d’aquests punts els nivells superen el màxim permès.

Els punts de mesurament

El consistori comprovarà amb els mesuraments si els punts assenyalats són Zones Acústicament Tensionades en horari nocturn i planificarà actuacions adaptades a cada cas, és a dir, que superin en tres decibels.

Notícies relacionades

Les zones en les quals es faran aquests mesuraments són les d’Enric Granados, la plaça de George Orwell, el carrer de Joaquim Costa, el carrer de l’Almirall Churruca, la Rambla del Poblenou, el carrer de Rogent, la d’Allada Vermell, la de Nou de la Rambla, la plaça d’Osca, el Triangle Golf (Triangle Lúdic segons l’ajuntament) i places de Gràcia.

El consistori remarca que el soroll és el segon factor ambiental que més impacta en la salut per darrere de la contaminació de l’aire, i adverteix que el trànsit és la font més rellevant de soroll a Barcelona.