La restauració i l’espai públic

Inspecció nocturna a Enric Granados: «Un esquirol podria saltar de terrassa en terrassa de bar»

Inspecció nocturna a Enric Granados: «Un esquirol podria saltar de terrassa en terrassa de bar»

Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Pau Gonzàlez Val, regidor de l’Eixample, ha agafat afició a les terrasses dels bars. No és qüestió d’oci, sinó del control que els locals compleixen les normes. Aquesta setmana ha freqüentat Enric Granados, un dels carrers amb més presència d’elements de restauració a l’espai públic del districte juntament amb la rambla de Catalunya, el carrer Parlament, el passeig de Sant Joan i l’avinguda Gaudí.

Primer ho va fer en sessió matinal, després de nit, amb un dels professionals de l’ajuntament que comproven si algú fa trampes amb els vetlladors. Dimecres, el regidor va presenciar com un grup d’inspectors anava a un local de la part més alta d’Enric Granados, tocant a la Diagonal, que tenia al carrer quatre taules sense llicència.

Un fotògraf tenaç

Un camió del consistori es va emportar taules i cadires: es traslladen a un magatzem i es poden recuperar durant un període de 30 dies un cop s’aboni el cost de la retirada. Les treballadores del bar van preferir no fer declaracions i la picaresca semblava liquidada. Però Manu Mitru, el fotògraf d’aquest diari que va fer el vídeo de la retirada de les taules, és un home observador i tenaç, i dijous va tornar a passar per la zona per descobrir que només 24 hores després l’establiment havia col·locat altres quatre taules més a l’espai prohibit.

Aquest és un dels problemes, diu el regidor. Que alguns incomplidors no dubten a reincidir, tot i que a l’estiu es va intensificar la inspecció, i malgrat les multes que s’imposen: 750 euros en cas de sanció lleu; 1.500 si és greu, i 3.000 si és molt greu. Des que va començar el 2021, a l’Eixample s’han incoat 493 expedients sancionadors a terrasses. D’aquest total, 372 estan en curs. 162 expedients es van obrir per terrasses d’Enric Granados, dels quals 77 estan en curs. 28 procediments de retirada de terrasses estan en curs al districte, 8 a Enric Granados. Les terrasses només es retiren en els casos que no hi ha llicència o la infracció és molt greu, és a dir, quan s’excedeix en més del 50% els mòduls permesos o si es tenen sis taules més de les permeses.

Per fi és divendres

A l’Eixample hi ha 2.115 llicències ordinàries de terrassa, que donen permís per col·locar 7.720 taules i 29.290 cadires. També hi ha 1.308 llicències extraordinàries, concedides en el context de la pandèmia, que sumen 3.410 taules i 13.514 cadires més, que amb el temps es veurà si es consoliden o desapareixen. És a dir, al districte hi ha més d’11.000 taules i gairebé 43.000 cadires legalment situades en terrasses. A Enric Granados hi ha 76 llicències ordinàries que avalen 331 taules i 1.306 cadires, i 38 llicències Covid a què corresponen 87 taules i 348 cadires.

Divendres a la nit, el carrer és ple a vessar. No és una cosa sorprenent, perquè la profusió de locals és tan gran que amb prou feines hi ha treva d’espai. Gonzàlez resumeix amb sorna la situació recordant la frase de quan a la península Ibèrica tot eren arbres: «Un esquirol podria recórrer Enric Granados saltant de terrassa en terrassa de bar».

Gonzàlez acompanya un inspector, que prefereix reservar el seu nom, en la ruta per Enric Granados. L’home analitza el que cada establiment té i el que pot tenir. Fa una foto, pren nota i entrega una còpia de l’acta al local. Posteriorment, un tècnic decidirà si cal actuar al respecte. Al primer bar, que compta amb un incompliment en el passat, tot és perfecte. Al segon, sorpresa. Té menys taules de les que podria col·locar: no ha posat les de la llicència Covid. El tercer està tancat. El quart compleix amb el nombre de taules i cadires, però té jardinera i no li tocaria. Si es concreta, serà una sanció lleu.

11 taules il·legals de 12

El cinquè bar és un cas. Es va donar a conèixer per comptar amb 12 taules quan legalment només en pot col·locar una. Aquesta taula ara està sola, amb les altres apilades al costat. L’inspector s’interessa per aquestes últimes: no té sentit que estiguin allà si no es poden utilitzar. Un treballador del bar argumenta que no hi ha espai per guardar-les dins i afegeix: «Ja veus que complim la legalitat amb la trista taula que ens heu deixat».

Notícies relacionades

L’inspector ha iniciat la seva tasca a les 20.00 h. Alguns dels seus companys estan fent el mateix en altres zones. A la una tornaran a la càrrega, però per comprovar l’horari de tancament.

L’ordenança de terrasses

Gonzàlez remarca que el govern espera que s’aprovi la modificació de l’ordenança de terrasses per reduir les de les vies «més saturades» i considera «clau» que tots juguin amb les mateixes regles. S’acosta a l’establiment de la part de dalt d’Enric Granados que dimecres va perdre les taules sense llicència i que dijous les va reposar sense cap mania. No està tot perdut: aquest divendres a la nit no tenen posada la terrassa il·legal.