Concentració

Veïns de Barcelona aixequen la veu contra el soroll nocturn

  • Prop de 200 persones de les zones més afectades reclamen solucions a l’Ajuntament de Barcelona a la plaça de Sant Jaume

Veïns de Barcelona aixequen la veu contra el soroll nocturn

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Veïns de les zones més afectades pel soroll nocturn a la capital catalana s’han concentrat aquest dijous a la plaça de Sant Jaume per reclamar a l’Ajuntament de Barcelona solucions al problema que viuen als seus barris, i que sovint no els deixa dormir.

És un fenomen que trasbalsa els afectats, i que malgrat la indignació que suscita no s’ha vist plenament representat en l’acte, en el qual han participat prop de 200 persones. Potser la calor, potser la tarda de dia feiner. En tot cas, els que hi han acudit han fet bastant soroll.

Pancartes

Els concentrats han mostrat pancartes que resumien l’emprenyament que els provoquen les molèsties, que són de tipus variat: ‘Ja n’hi ha prou, d’incivisme’; ‘Ja n’hi ha prou, de soroll’; ‘La teva festa fa pudor’; ‘Stop botellon’; ‘Colau, Pallarols (pel president del Gremi de Restauració), Collboni, ¿vosaltres dormiu? A nosaltres no ens deixen’; ‘Silenci, el soroll mata’.

A la plaça hi havia representants dels barris i districtes que pateixen per agafar el son, i per motius que no sempre són els mateixos. Hi havia gent de Gràcia, de Sant Martí, de l’Eixample, de Ciutat Vella, entre d’altres.

Manifest

Miquel Prats ha actuat en l’acte com a portaveu de l’entitat convocant, la Xarxa Veïnal contra el Soroll, que reuneix més de 20 col·lectius de les diferents zones que pateixen el soroll nocturn.

Prats ha donat pas a l’actor Manel Barceló, que ha llegit el manifest de la protesta. Llegint el text, Barceló ha repassat tots els conflictes vinculats amb les queixes dels manifestants. «Demanem tolerància zero amb els ‘botellons’», ha proclamat suscitant un aplaudiment generalitzat. El manifest cita «el soroll generat per l’oci de bars, terrasses i discoteques», així com el que crea «el negoci dels pisos turístics». El text també reclama acotar la pràctica de l’‘skate’, fer complir l’ordenança cívica, «impedir que hi hagi discoteques mòbils».

Els regidors

Mentre Barceló llegia el manifest, tres regidors dels dos grups del govern local contemplaven l’escena: el regidor de Gràcia, Eloi Badia; el de l’Eixample, Pau Gonzàlez, i el socialista Joan Ramon Riera. Prats els ha entregat el manifest i els tres han mantingut un diàleg amb alguns dels veïns que han participat en la concentració.

«És molt fotut no dormir», ha dit Prats als regidors. «Truquem a la Guàrdia Urbana i mai ve», ha lamentat un altre dels concentrats. «De què serveix tenir ordenances si no es compleixen», es preguntava un tercer davant els representants municipals.

Un so alternatiu, per cert, dificultava la protesta contra el soroll: en una cantonada de Sant Jaume, a prop de l’accés a la plaça de Sant Miquel, una orquestra tocava mentre un grup reduït de sardanistes ballava al so de la música.

A les 19.30, els concentrats han començat a dissoldre’s. És la primera vegada que les entitats creades per combatre el soroll nocturn es manifesten. I pel que explicaven alguns dels assistents, no serà l’última. Els veïns han elevat el to contra el consistori perquè consideren que es poden prendre mesures molt més rotundes contra el fenomen i també perquè en diversos punts les molèsties s’han incrementat després de la pandèmia.

L’ajuntament insisteix que està sobre la qüestió, i advoca per un pla que, en principi, ha d’aportar solucions diferents per a cada un dels problemes. En el cas del ‘botellon’, els veïns demanen més multes i més elevades, i que es compleixi l’ordenança que prohibeix beure alcohol al carrer.

Notícies relacionades

En el cas de les terrasses, reclamen avançar el tancament, una cosa que genera divisió en el govern: Barcelona en Comú no ho descarta i el PSC diu que no és una mesura que es contempli.

Les entitats

El manifest està firmat per un grup notable d’entitats, que per la seva naturalesa revelen fins a quin punt està disseminat el problema del soroll nocturn: Xarxa Veïnal del Raval; SOS Enric Granados; Plataforma Places de Gràcia; Dormir Tranquils Eixample Dret; SOS Ronda Sant Pere; Plataforma d’Afectats per la Contaminació Acústica i la Massificació d’Esdeveniments (PACAME); SOS Triangle Golfo Poblenou; Alerta Poble Sec; Associació de veïns del Barri Gòtic; del Casc Antic; Font de la Guatlla; del Raval; El Parc i La Llacuna; Stop Concerts; Raval No Resignat; AV Sant Genís dels Agudells; AV Horta; AV Baix Guinardó; AV El Poblenou; AV La Satalia; FABV, veïns del carrer d’Obradors, d’Escudellers, de la plaça de George Orwell, de la plaça de Sant Miquel i del carrer de la Drassana.