Certamen musical

El festival BBF ja està en marxa després d’esquivar la cancel·lació in extremis

  • Els seguidors admeten que han passat hores de «nerviosisme» perquè estava en joc perdre l’oportunitat de veure en directe diversos ‘dj’, com ara Don Diablo

  • La cita ha sigut possible després de l’acord d’última hora entre l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, els Bombers de la Generalitat i l’organització del Barcelona Beach Festival (BBF)

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barcelona Beach Festival 2022, un esdeveniment que potser molts no coneguin però que és una cita ineludible amb la música electrònica per a 30.000 persones, ha estat tan a punt de no celebrar-se que la Conselleria d’Interior ja es preparava per afrontar els possibles desordres públics que podia causar l’anul·lació tan sobtada d’un festival que reuniria a la platja de Sant Adrià de Besòs milers de fans, en molts casos, arribats des de l’estranger. Hi havia inquietud per si es confirmava la decisió de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs de no celebrar-lo i això no agradava als seguidors. Però el consistori ha canviat d’opinió a última hora. I se celebrarà: no hi haurà disturbis, hi haurà música. Per alleujament de tots els implicats en aquesta discussió institucional a tres bandes que estava acabant amb la paciència dels devots d’alguns dj com ara Don Diablo, Buuren, Morten i Timmy Trumper. És possible que tampoc els sonin les estrelles d’aquest cartell, però per als que havien pagat més de 80 euros per veure’ls en directe són com Bruce Springsteen

«Vaig sentir una hora Don Diable a Andorra fa temps i va ser brutal. I ara ell serà aquí al costat dels altres i milers de persones cridaran alhora a la platja, serà impressionant», explicava il·lusionat aquest migdia el Rafael un jove de 19 anys que ha vingut a Barcelona procedent d’un poble de València al costat de l’Álex, de 20 anys. Ahir a la nit, quan ja es trobaven a la capital catalana, després d’agafar dos trens i fer una forta inversió per a la seva ajustada economia, no estaven tan contents quan van saber per un amic que el festival possiblement es cancel·laria. «Ens vam quedar impactats, han sigut hores d’incertesa», explicava l’Álex.

L’Hugo és un jove d’ Eslovàquia que ha vingut a Barcelona amb la seva nòvia principalment per assistir a aquest festival. «Hem estat molt preocupats durant tot el matí. Però s’ha arreglat, i ara som feliços». Tant l’Hugo com el Rafael i l’Álex han sigut dels primers a recollir la polsera que a partir de les 15.00 hores d’avui dissabte els permet entrar en un recinte en què hi haurà música durant més de 24 hores. El Joel, un altre jove que ha passat una nit de «nervis», assegura que l’organització els havia transmès que buscarien la manera de celebrar-lo «amb o sense permís».

Malgrat la mala estona, ni l’Álex, ni el Rafael, ni l’Hugo, ni el Joel deixen de venir al festival. Ells ja n’havien comprat l’entrada, com la majoria. Però des de l’organització lamenten que la polèmica pot haver espatllat seriosament l’últim dia de venda d’entrades, que acostuma a ser «el més fort de tots». Un portaveu admetia que seran menys dels previstos, tot i que també assenyala el repunt de la pandèmia com un altre factor que allunya fans. Sense xifres encara oficials, els pronòstics apunten que es quedaran més a prop dels 20.000 que dels 30.000 assistents.

Partida d’escacs

Els tres actors que han disputat aquesta partida amb final feliç però danys a la caixa de recaptació són l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, els Bombers de la Generalitat i la promotora del festival, Live Nation.

Ahir divendres a la tarda, tal com va informar aquest diari, l’Ajuntament de Sant Adrià va comunicar que no consentia que se celebrés el festival a la ‘seva’ platja. Perquè es diu Barcelona Beach Festival 2022, però se celebra en una platja que jurisdiccionalment pertany a Sant Adrià de Besòs. Fonts del consistori explicaven que l’organització de l’esdeveniment havia entregat la documentació necessària perquè els Bombers de la Generalitat efectuessin la inspecció de seguretat preceptiva massa tard. I aquesta dilació havia impedit que els bombers la fessin. Sense aquesta revisió dels funcionaris d’emergències, Sant Adrià de Besòs no permetria que se celebrés la trobada. 

Interior se’n desmarca

La versió de l’ajuntament no quadrava amb la de la Conselleria d’Interior, de què depenen els Bombers. Segons aquesta segona versió, qui havia entregat tard la sol·licitud per portar a terme la inspecció havia sigut el consistori i, a més, Sant Adrià de Besòs era lliure de consentir la celebració amb o sense inspecció. El desacord semblava irresoluble.

Aquest dissabte al matí, tanmateix, en una última i desesperada reunió entre el director dels Bombers, Joan Delort, i l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filomena Cañete, s’ha arribat al següent acord: si el municipi «garanteix que les condicions tècniques de l’edició actual són les mateixes que les considerades i implantades en les edicions anteriors del mateix festival, més concretament l’última celebrada el 2019, podem assumir [els Bombers de la Generalitat] que es garanteixin les condicions de seguretat en cas d’incendi, ja que en aquestes edicions anteriors ja es va informar favorablement en aquestes condicions». Sant Adrià de Besòs ha comunicat a l’organització que hi havia permís i Live Nation ha emès un comunicat per anunciar-ho.

Obren les taquilles

Notícies relacionades

Aliens a la discussió institucional, una trentena de joves cambrers contractats per a l’esdeveniment esperaven al migdia a les portes del recinte poc abans que arribés el comunicat a la premsa. «El festival es farà», avançava una de les treballadores. Al cap de pocs minuts, la notícia s’ha confirmat. Les taquilles han obert i la cambrera, juntament amb els seus companys, han entrat al recinte per començar amb els preparatius.

Lluny de la zona de taquilles, apuntava l’escenari gegant del festival, que ha començat a fer proves de llum i so. Senyal inequívoc que el soroll polític deixa pas a la música electrònica. Tot a punt per a més de 24 hores amb els millors ‘dj’ del planeta. Barcelona de fons, el mar a l’esquerra i la sorra de Sant Adrià de Besòs sota els peus.