Debat sobre el turisme

La Generalitat respon a Colau que presentarà un impost als creuers «en les pròximes setmanes»

La consellera d’Acció Climàtica recorda que la llei ja preveu un impost que reguli les emissions als ports catalans

La Generalitat respon a Colau que presentarà un impost als creuers «en les pròximes setmanes»

RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La consellera d’Acció Climàtica de la Generalitat, Teresa Jordà, ha respost la carta que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va enviar al Govern demanant limitar els creuers: el Govern presentarà «en les pròximes setmanes» un impost que reguli les emissions a les zones portuàries catalanes, segons la carta a la qual ha tingut accés Europa Press.

La consellera ha expressat la «ferma voluntat que aquest nou instrument de fiscalitat ambiental permeti regular l’impacte que les grans embarcacions provoquen als ports» catalans. A més, Jordà ha explicat que els diners recaptats es destinaran a «polítiques de prevenció i millora de la qualitat atmosfèrica», i ha recordat que el Govern va aprovar el novembre del 2021 la memòria preliminar de la llei que regularà aquest impost.

Previst per la llei

El Govern treballa des de l’any passat en un impost a grans embarcacions que fan escala al Port de Barcelona, un instrument que ja estava previst en la llei de canvi climàtic aprovada al Parlament el 2017 «amb un ampli consens», ha recordat la consellera a la carta. La resposta de Jordà se suma a la que ja li va donar el president del Port, Damià Calvet, l’endemà de rebre la missiva de Colau.

Notícies relacionades

«Estarem encantats de poder compartir amb l’Ajuntament de Barcelona els treballs realitzats i la formulació que proposem per a aquest impost», ha dit la consellera, que també ha destacat el bon nivell d’interlocució i entesa tècnica que estan tenint el Govern i el consistori.

Iniciativa parlamentària

El compromís de posar en marxa aquest impost també estava inclòs en l’acord de Pressupostos que van firmar els comuns amb el Govern, i aquesta formació també ha anunciat que en el pròxim ple del Parlament portaran una iniciativa per demanar una limitació dels creuers.