Situació insostenible

Manifestació a Barcelona contra l’«estafa» de la pujada de preus generalitzada: «Així no podem viure»

Centenars de persones han protestat per l’encariment del cost de la vida i el difícil accés a la vivenda

Manifestació a Barcelona contra l’«estafa» de la pujada de preus generalitzada: «Així no podem viure»

ACN

2
Es llegeix en minuts

Centenars de persones han recorregut el centre de Barcelona aquest dissabte per protestar contra de la pujada de preus i la falta d’accés a la vivenda, en una manifestació convocada per unes 50 entitats i partits, com el Sindicat de Llogateres, la PAH i la CUP.

Sota el lema ‘Així no podem viure’, la marxa ha sortit de plaça Universitat a les 18.00 en direcció a la plaça de Salvador Seguí. Els concentrats han fet una crida lluitar contra l’«estafa generalitzada» per l’encariment del cost de la vida.

«La meitat de la gent d’aquest país que viu de lloguer està en situació de sobreesforç, perquè destina més d’un terç dels ingressos al lloguer, de vegades més de la meitat. Aquesta situació fa anys que dura i és insostenible», ha dit Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres.

Demanen regular els preus

Ara, el moviment en defensa de la vivenda ha posat la mirada en la llei estatal de la vivenda, que «ha de permetre tornar a regular els preus» després que la normativa catalana de control de rendes fos tombada pel Tribunal Constitucional. Amb tot, els concentrats veuen «insuficient» la proposta que el Govern central té sobre la taula. «És una vergonya. Exigim una regulació real que s’inspiri en l’èxit de la regulació catalana», ha dit Aragonès.

En aquest sentit, una altra de les organitzacions convocants, la PAH, ha enviat un «missatge molt clar» al Govern espanyol perquè accepti les esmenes a la llei estatal que s’està tramitant al Congrés dels Diputats, i que «prohibeixen els desnonaments, regulen els preus del lloguer, obliguen els grans tenidors a oferir lloguer social i posen fi als deutes hipotecaris de per vida». «La llei quedarà en paper mullat si no s’inclouen les esmenes de la ciutadania», ha avisat Delgado.

«No podem permetre pisos buits amb portes antiokupes»

Notícies relacionades

D’altra banda, han reclamat al president del Govern, Pere Aragonès, que multi els bancs i els grans propietaris que no apliquin l’ampliació de la Llei 24/2015, que els obliga a oferir lloguers socials a les famílies vulnerables. «Fem una crida al president Aragonès perquè s’apliquin les sancions corresponents», ha dit Delgado.

A més, han demanat que les vivendes de la Sareb –que ara està sota control de l’Estat– passin a ser dels ajuntaments: «No podem permetre pisos buits amb portes antiokupes de la Sareb mentre siguin desnonades famílies vulnerables», ha remarcat.