Calor africana

L’estiu arriba al maig: una setmana vorejant els 30ºC a Barcelona

La calima dispararà les temperatures fins a 10ºC per sobre de la mitjana per a aquestes dates

L’estiu arriba al maig: una setmana vorejant els 30ºC a Barcelona

DAVID JIMÉNEZ

1
Es llegeix en minuts

Una massa d’aire calent procedent del nord de l’Àfrica, que a més vindrà acompanyada d’una onada de pols sahariana, enfilarà les temperatures en gran part de la península Ibèrica, a tot Catalunya –caldrà estar molt atents als termòmetres a les zones de l’interior de Lleida i Tarragona, on es podria trencar la barrera dels 40ºC– i també afectarà de ple Barcelona.

L’alça progressiva de les temperatures va començar dilluns passat i arribarà al seu cim el pròxim cap de setmana, amb unes màximes a l’hora de la sobretaula que s’acostaran als 30ºC a Barcelona, sense descartar que en alguns barris de l’interior de la ciutat es pugui arribar a aquesta cota, si es donen tots els condicionants per a això, com que el cel estigui totalment clar i que el vent no faci acte de presència.

Sense respir a la nit

La possibilitat de ser més o menys a prop d’aquesta cota estarà condicionada a la marinada, que és el vent que bufa del mar al terra i que, per la diferència de temperatura entre l’aigua del mar i la superfície terrestre, acaba refrescant l’ambient, i a la probabilitat que es presenti una mica de nuvolositat al cel, que frenaria una mica les temperatures.

Quant a la temperatura nocturna, tampoc no donarà un respir i és probable que estigui vorejant o que arribi als 20ºC, cosa que, sumada a un percentatge alt d’humitat –per sobre del 70%–, no ens deslliurarà d’anar encadenant nits tropicals.

Serà a partir de dilluns que les temperatures començaran a moderar-se, tot i que encara es mantindran entre 7ºC i 8ºC per sobre de la mitjana ponderada dels últims 30 anys.

Notícies relacionades

Aquesta canícula severa s’allargarà fins a mitjans de la setmana que ve, de manera que hi ha la possibilitat que s’acabi convertint en un dels mesos de maig més calorosos del cicle històric. Un maig a Barcelona que perfectament es podria comparar, des del punt de vista meteorològic, al juliol o l’agost. Un maig completament estiuenc.