El dret a la vivenda

Amparo, desnonada al Gòtic del pis on ha viscut 74 anys sense cap impagament

  • La dona viurà temporalment en una pensió que paga Serveis Socials ja que ningú vol llogar-li una vivenda

  • No devia res: va heretar la meitat de la propietat que ha perdut i una decisió judicial va fer que fos subhastada

Amparo, desnonada al Gòtic del pis on ha viscut 74 anys sense cap impagament

JORDI OTIX

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

A la cinquena ha sigut la vençuda. Amparo Martínez Pino té 74 anys i els ha viscut tots al mateix pis, el principal primera del número 6-8 del carrer d’Hostal d’en Sol, al Gòtic. És víctima d’una situació complexa, complicada. No deu res, no acumula impagaments, com passa en altres casos que acaben en desallotjament. Perquè de fet ella vivia a casa seva, era de propietat.

Aquí va viure amb els seus pares i va seguir després, quan el 50% li va correspondre d’herència. L’altra meitat va quedar en mans d’uns nebots que la van vendre a una empresa. Aquesta va portar el cas a la justícia. La jutge va decidir que els nous amos de la meitat del pis tenien dret a no compartir-lo amb l’Amparo i hi va haver una subhasta a la qual ella no va poder acudir, no tenia els recursos.

Subhasta

Una vegada venuda la seva part, la dona es va trobar amb 108.000 euros que no volia i formalment sense pis. Ha resistit allà fins que aquest dimecres la comitiva judicial, reforçada per set furgonetes d’agents dels Mossos, ha aconseguit fer-la fora.

L’Amparo, que té un 63% de discapacitat mental, dormirà des d’aquesta nit en una pensió del Gòtic juntament amb el seu company, l’Antonio. Una pensió que pagaran els serveis socials del consistori. Una solució temporal fins que trobi pis.

Explica Martí Cusó, de Resistim al Gòtic, que no és gens fàcil trobar aquest pis de lloguer. Els 108.000 euros que l’Amparo va rebre per la subhasta impedeixen que pugui accedir a la taula d’emergència de l’ajuntament i han fet que perdés per un any la pensió no contributiva, d’una mica més de 400 euros, que percebia.

Notícies relacionades

108.000 euros que després d’impostos quedaran en prop de 80.000. Tècnicament no els controla, perquè la jutge la va incapacitar i va entregar la seva tutela a la Fundació Mare de Déu de l’Esperança. Aquesta circumstància, remarca Cusó, ha contribuït que ningú vulgui llogar-li un pis. Almenys ningú entre els 30 propietaris per ara contactats.

Si arriba el dia, i es troba un lloguer de 800 o 900 euros, Cusó calcula que l’Amparo consumirà els seus diners en no més de tres anys. Cosa que probablement l’abocarà a un nou desnonament, en aquesta ocasió, per impagament de lloguer.