Pla de l’entitat supramunicipal

Com es poden demanar les ajudes per a rehabilitació de pisos a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

  • El termini per enviar sol·licituds al consorci de la vivenda de l’AMB s’inicia el 2 de maig i les subvencions poden ser fins i tot del 100%

  • L’organisme preveu reformar més de 13.000 vivendes amb una inversió de 172 milions, 100 de Next Generation i 72 dels amos de les cases

Com es poden demanar les ajudes per a rehabilitació de pisos a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Josep Garcia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consorci Metropolità de la Vivenda (CMV) ha anunciat aquest dimarts l’inici del període de presentació de sol·licituds d’ajudes per a la rehabilitació de pisos, el termini de la qual comença el 2 de maig. La consulta de les bases i la presentació de les peticions es poden fer a la web del consorci: L’organisme ha habilitat també una eina digital a la seva web que permet fer una simulació de sol·licitud de rehabilitació.

L’entitat supramunicipal preveu arreglar 13.650 vivendes entre el 2022 i el 2026 amb un pressupost associat de 172 milions d’euros, dels quals 100 provindran dels fons europeus de recuperació post-covid, els Next Generation, i en 72 seran aportats per part dels propietaris de les vivendes.

Les ajudes concedides poden arribar fins al 80% del cost de la rehabilitació, amb un cost màxim de 21.400 euros per vivenda

L’Àrea Metropolitana de Barcelona calcula que en els 35 municipis que envolten Barcelona hi ha un total de 424.147 vivendes que van ser construïdes abans del 1981. La quantitat suposa un 70% del total de pisos que hi ha en aquestes localitats, 607.756. Amb quatre dècades a la seva esquena, la majoria de les vivendes erigides abans del 81 pateixen els estralls previsibles per la seva antiguitat i per la falta de conservació.

37,7 milions aquest any

Dels 100 milions d’euros que es concediran en ajudes, aquest primer any se n’atorgaran 37,8 milions. El programa preveu renovar el parc de vivenda per millorar la seva eficiència energètica i la integració de fonts d’energia renovables. Entre les reformes que es faran consten la renovació de façanes i cobertes, amb la incorporació d’aïllament, la construcció de nous ascensors i l’actualització de les instal·lacions comunitàries.

El Pla Metropolità de Rehabilitació de Vivendes prioritza la intervenció allà on es detecti més vulnerabilitat social. Els factors que determinaran els àmbits en els quals s’actuarà són els següents: l’antiguitat dels edificis, la renda familiar disponible, la capacitat de gestió i captació de subvencions de les comunitats de propietaris i els consums energètics.

Subvencions de fins al 100%

En funció de l’eficiència energètica que s’aconsegueixi una vegada rehabilitat un edifici, les ajudes concedides poden arribar fins al 80% del cost de la rehabilitació, amb un cost màxim de 21.400 euros per vivenda. En els casos de gran vulnerabilitat econòmica, la subvenció pot arribar al 100%.

La subvenció s’abonarà a la comunitat de propietaris i quedarà inscrita en el registre de la propietat com una càrrega: caldrà tornar l’import amb l’IPC actualitzat en cas de venda de la vivenda. A més de les subvencions per a obres de rehabilitació, la convocatòria preveu ajudes de fins a 3.000 euros per a obres de millora d’eficiència energètica dins dels domicilis que cobreixin fins al 40% de l’import.

Notícies relacionades

Els tràmits es podran fer ‘online’ i el sistema pel qual s’atorgaran les ajudes és de concurrència no competitiva, és a dir, en vista dels factors abans citats tindran més opcions de rebre les subvencions abans que s’esgoti la partida els edificis que presentin abans les sol·licituds.

Exemptes d’IRPF

Les subvencions estan exemptes de tributació per IRPF i de la inversió en rehabilitació es pot desgravar fins al 60%. Quant a l’assistència administrativa a les comunitats que rebin les ajudes, en funció del perfil del barri hi haurà campanyes informatives i oficines de suport. En els casos de vulnerabilitat social severa, es preveuen eines de recolzament directe a la gestió.