Pla de l’AMB

L’Àrea Metropolitana de Barcelona rehabilitarà 13.650 pisos fins al 2026 amb 172 milions d’inversió prevista

  • De la suma total, 100 milions provindran dels fons europeus Next Generation i 72 seran aportats pels amos de les vivendes

  • Les ajudes es podran sol·licitar a partir del 2 de maig, seran concedides a comunitats de veïns i poden arribar al 100% de la reforma

L’Àrea Metropolitana de Barcelona rehabilitarà 13.650 pisos fins al 2026 amb 172 milions d’inversió prevista

Josep Garcia

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consorci Metropolità de la Vivenda (CMV) ha anunciat aquest dimarts l’inici del període de presentació de sol·licituds d’ajudes per a la rehabilitació de pisos, en el marc d’un programa pel qual l’organisme de l’entitat supramunicipal preveu arreglar 13.650 vivendes entre el 2022 i el 2026 amb un pressupost associat de 172 milions d’euros, dels quals 100 provindran dels fons europeus de recuperació postcovid, els Next Generation, i 72 seran aportats per part dels propietaris de les vivendes.

El vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i president del consorci, Antonio Balmón, i el director del CMV, José Antonio Artímez, han presentat la convocatòria. El termini per enviar les sol·licituds s’obre el pròxim 2 de maig. La consulta de les bases i la presentació de les peticions es poden fer a la web del consorci: www.cmh.cat.

Pisos amb quatre dècades

L’Àrea Metropolitana de Barcelona calcula que en els 35 municipis que envolten Barcelona hi ha un total de 424.147 vivendes que van ser construïdes abans de 1981. La quantitat suposa un 70% del total de pisos que hi ha en aquestes localitats, 607.756. Amb quatre dècades a la seva esquena, la majoria de les vivendes erigides abans del 81 pateixen els estralls previsibles per la seva antiguitat i per la falta de conservació.

També pesa la constatació que en les tècniques de construcció que s’utilitzaven llavors es troba la causa del que l’AMB jutja un mal comportament energètic significatiu: aïllaments que no funcionen satisfactòriament, una ventilació insuficient.

Programa de rehabilitació

La pandèmia ha aguditzat la necessitat d’actuar sobre un parc envellit, com és el metropolità, i el Consell Metropolità de l’AMB ho va tenir en compte a l’aprovar, el desembre del 2020, el Pla Metropolità de Rehabilitació de Vivendes. Un pla que ha rebut un decisiu reconeixement econòmic per l’aportació de fons europeus Next Generation per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, recursos previstos per a la rehabilitació de vivendes.

«Aquesta convocatòria suposa una actuació concreta, no un projecte per definir», ha remarcat Balmón, que ha afegit sobre els efectes que tindrà el pla: «Amb actuacions d’aquest tipus garantirem per a les vivendes rehabilitades una nova vida que es prolongarà dècades. També generarem ocupació i incrementarem la cohesió social».

37,7 milions aquest any

Dels 100 milions d’euros que es concediran en ajudes, aquest primer any se n’atorgaran 37,8 milions. El programa preveu renovar el parc de vivenda per millorar la seva eficiència energètica i la integració de fonts d’energia renovables. Entre les reformes que es faran consten la renovació de façanes i cobertes, amb la incorporació d’aïllament, la construcció de nous ascensors i l’actualització de les instal·lacions comunitàries.

El Pla Metropolità de Rehabilitació de Vivendes prioritza la intervenció allà on es detecti més vulnerabilitat social. Els factors que determinaran els àmbits en els quals s’actuarà són els següents: l’antiguitat dels edificis, la renda familiar disponible, la capacitat de gestió i captació de subvencions de les comunitats de propietaris i els consums energètics.

21.400 per vivenda

En funció de l’eficiència energètica que s’aconsegueixi una vegada rehabilitat un edifici, les ajudes concedides poden arribar fins al 80% del cost de la rehabilitació, amb un cost màxim de 21.400 euros per vivenda. En els casos de gran vulnerabilitat econòmica, la subvenció pot arribar al 100%.

La subvenció s’abonarà a la comunitat de propietaris i quedarà inscrita en el registre de la propietat com una càrrega: caldrà tornar l’import amb l’IPC actualitzat en cas de venda de la vivenda. A més de les subvencions per a obres de rehabilitació, la convocatòria preveu ajudes de fins a 3.000 euros per a obres de millora d’eficiència energètica dins dels domicilis que cobreixin fins al 40% de l’import.

Notícies relacionades

Els tràmits es podran fer ‘online’ i el sistema pel qual s’atorgaran les ajudes és de concurrència no competitiva, és a dir, en vista dels factors abans citats tindran més opcions de rebre les subvencions abans que s’esgoti la partida els edificis que presentin abans les sol·licituds.

Simulador d’ajudes

Les subvencions estan exemptes de tributació per IRPF i de la inversió en rehabilitació es pot desgravar fins al 60%. Quant a l’assistència administrativa a les comunitats que rebin les ajudes, en funció del perfil del barri hi haurà campanyes informatives i oficines de suport. En els casos de vulnerabilitat social severa, es preveuen eines de recolzament directe a la gestió. El consorci ha habilitat una eina digital a la seva web que permet fer una simulació de sol·licitud de rehabilitació: https://www.cmh.cat/ca/web/guest/not-found.