Primera aturada des de 1982

Aquestes són la peticions dels escombriaires de Barcelona per no anar a la vaga

Els sindicats reclamen un increment salarial «just» conforme a la pujada de l’IPC anual i un nou conveni laboral, entre altres millores

  • REPORTATGE MULTIMÈDIA | El clavegueram de Barcelona, en risc de col·lapse

Aquestes són la peticions dels escombriaires de Barcelona per no anar a la vaga

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Alba Casanovas Torre
Alba Casanovas Torre

Periodista

ver +

Els 4.000 empleats del servei de neteja de Barcelona que estan cridats a anar a la vaga durant sis dies a partir de diumenge, 24 d’abril, tenen unes pretensions molt clares. El sindicat UGT va fer la convocatòria inicial, a la qual aquest dijous s’hi han afegit CCOO i la CGT. Aquest últim col·lectiu fa una advertència: «S’aproxima el caos» a la ciutat si l’Ajuntament de Barcelona no corregeix les seves condicions laborals. Així afectaran les aturades programades la recollida de les escombraries i els veïns.

El col·lectiu reclama una tirallonga de millores. Hi ha dos punts que sobresurten per sobre de la resta: demanen un increment salarial «just» conforme a la pujada de l’IPC anual i un nou conveni laboral perquè l’actual està «caducat», diuen. També demanen unes condicions «dignes i iguals» per al personal eventual, així com que aquest grup passi a formar part de la plantilla fixa.

Els escombriaires diuen que el conveni laboral actual està «caducat»

El sindicat convocant ha destacat que sempre s’ha arribat a acords a través de negociacions, però aquesta vegada xoquen contra el consistori, que pot patir la primera vaga de neteja a la ciutat des de 1982.

D’altra banda, la CGT denuncia que l’Ajuntament de Barcelona «oblida les condicions laborals de la plantilla» i critica que «s’omple la boca amb millores del servei». Aquests atacs tenen un dard particular: el pla de xoc que va activar el consistori l’octubre del 2021 i que es va traduir en un increment en la freqüència de les actuacions i a intensificar els treballs en zones concretes des del mes de març passat.

Respecte al conveni laboral, els empleats de la neteja volen aconseguir que hi hagi una elecció lliure del torn, els horaris i el servei. En aquest sentit, reclamen que s’eliminin els torns de set dies i que s’imposi un descans setmanal obligatori de dos dies.

Notícies relacionades

A més, sol·liciten un reconeixement i una actualització de les categories laborals, així com que s’eliminin les «sancions o acomiadaments arbitraris».

Si el consistori no cedeix a les seves peticions, les escombraries d’1,6 milions d’habitants, més la que generin els turistes en la tornada a la normalitat prepandèmica, poden generar greus problemes de salut pública.