la lluita contra la delinqüència

Els jutges proposen un jutjat de guàrdia a Barcelona per a furts que no només sigui per a l’estiu

Els jutges proposen un jutjat de guàrdia a Barcelona per a furts que no només sigui per a l’estiu
1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quatre mesos per al funcionament d’un segon jutjat de guàrdia a Barcelona per fer judicis per delictes lleus, com furts, són insuficients. Així, almenys, ho consideren els jutges d’instrucció de la capital catalana que s’han reunit en el matí d’aquest dimecres en una junta convocada per debatre aquesta proposta de la Conselleria de Justícia. Els togats han acordat sol·licitar que aquest òrgan judicial, que va funcionar fins al setembre del 2021, es reobri no per a tan poc temps, sinó, almenys, per a sis mesos, temps que hauria de ser prorrogable sense la necessitat dels tràmits necessaris que calen ara. És a dir, que no es limiti, tal com demanava la Generalitat, de juny a setembre, durant l’època estival, quan s’espera una afluència de turistes més gran a la capital catalana.

Notícies relacionades

La normalització de l’activitat econòmica a Barcelona després de l’última onada del coronavirus ha implicat la recuperació de l’hostaleria, el comerç i el turisme, però també ha provocat un increment dels petits delictes. Onze entitats del món empresarial i econòmic, com Foment de Treball, la Cambra de Comerç, el Cercle d’Economia, gremis i associacions han reclamat a la Generalitat la reobertura d’aquest segon jutjat per a delictes lleus. Aquest òrgan judicial va deixar de funcionar el 30 de setembre, malgrat que els jutges de la capital catalana pretenien que seguís en marxa.

La proposta de la Conselleria de Justícia de reobrir aquest segon jutjat durant quatre mesos cada any. De juny a setembre, o un mes cada quadrimestre (quatre de repartits a l’any. El Govern considera que així s’absorbirà l’acumulació de casos que es vagi produint. En aquests moments s’està assenyalant hora i dia per a aquests judicis immediats per a l’agost, quan s’haurien de celebrar al cap de pocs dies. Però els jutges consideren que no és suficient i per aquesta raó demanen que s’allargui el període. Aquesta proposta anirà a la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que, a la vegada, elevarà una petició al Consell General del Poder Judicial, la cúpula dels jutges, que és qui ha d’aprovar la creació d’aquest jutjat.