Local protegit

L’antic Viena de la Rambla ressuscitarà amb tapes i vins «de qualitat»

  • Feia dos anys que el local de la Rambla, que forma part del catàleg de comerç emblemàtic, estava tancat per la pandèmia i l’escàs aforament per restriccions

  • El Chiringuito Group, amb diversos negocis a les platges de Barcelona, restaurarà els elements històrics de la seva façana i zona de barra

L’antic Viena de la Rambla ressuscitarà amb tapes i vins «de qualitat»

ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Després del llarg degoteig de defuncions comercials que ha viscut Barcelona des de la crisi sanitària, arriben a poc a poc els ‘renaixements’ en forma de nous negocis. En aquest cas, suposa dues bones notícies en una. D’una banda perquè s’ubica a la Rambla, una de les vies que més temps ha mantingut persianes abaixades davant la deserció turística. Però a més, perquè suposa la resurrecció d’un espai protegit al minvant catàleg d’emblemàtics de la ciutat. Es tracta de l’antic Viena (en el número 115), que per Setmana Santa ja serà el Barra & Art, fet que garantirà la supervivència dels elements d’interès que manté tant a la seva façana com a l’interior.

El restaurant de menjar ràpid va tancar a l’inici de la pandèmia, però no va tornar a funcionar quan ho van fer altres establiments de la marca. La ubicació va jugar per una vegada en contra seu, amb la Rambla buida de visitants i amb les restriccions de l’hostaleria, que per a aquest petit local sense terrassa significava un aforament en mínims. Durant més d’un any va estar en traspàs sense que li faltessin nòvios, indiquen fonts immobiliàries, però no gaires empresaris acabaven de veure factible reflotar un espai protegit on les intervencions permeses eren molt poques.

Fins que va aparèixer El Chiringuito Group, que des de fa més de dues dècades operen xiringuitos a les platges de Barcelona i ara han tornat a aconseguir concessions, però que encara no s’havien endinsat en terreny urbà. Josep Carbonell, al capdavant del grup juntament amb César Picazo, explicava aquest matí de dimarts a EL PERIÓDICO que afronten el repte des del convenciment que a l’antic Viena cal mimar-lo sense transformar-lo. Vinculat també al món de l’art, Carbonell concep la seva nova aventura com una suma de les seves dues passions. «Només restaurarem la part protegida com si es tractés d’una obra d’art i amb petits retocs (com la il·luminació); mentre que sí que reformarem la cuina i els banys, sense valor històric» i necessitats d’una millora.

Al costat del teatre

El local té només uns 170 metres quadrats en total, però destaca també per la seva localització, enganxat al Teatre Poliorama, per la qual cosa esperen conquistar tant turistes que valorin les «tapes, vins, cerveses i cocteleria de qualitat i amb una gran presentació», com els barcelonins que acudeixin a algun espectacle o de passada. De moment, s’ho jugaran tot a una amb poderosa barra, tot i que tenen confiança a obtenir llicència de terrassa una vegada s’executi la renovació de la Rambla.

Carbonell creu que impulsar un local amb caràcter i una bona gastronomia té cabuda en el popular eix, que ha passat per moments molt baixos. El negoci que obriran a l’abril tindrà un horari de 8.00 del matí a 1.00 de la matinada, és a dir, de l’esmorzar a la primera copa després del sopar.

Notícies relacionades

El vell Viena va obrir a la Rambla el 1988, però aquests baixos comercials havien acollit durant tot un segle la botiga Casa Mumbrú, en un edifici d’estil modernista reformat per l’arquitecte Josep Domènech i Estapà. Va ser el 2016 quan va quedar inclòs el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Historicoartístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtis de Barcelona elaborat des de l’ajuntament, en la categoria E2 pels seus elements d’interès. Aquests inclouen des de l’estructura, vitrines i motllures de fusta de la façana, fins a elements també de fusta tallada amb plafons de vidre esgrafiat amb motius florals, aparadors, dos mobles, i un taulell modificat fa gairebé quatre dècades, a l’interior. A més de les «decoracions pictòriques i formes gestomètriques» dels sostres, com es destaca a la guia Ruta dels Emblemàtics.