EDUCACIÓ

L’escola de Sant Felip Neri surt a la seva plaça per demanar l’entrada en el sistema públic

Les famílies de la històrica escola del Gòtic s’han manifestat aquest dijous a la bonica (i pressionada) plaça que els fa alhora de pati per reivindicar la seva entrada al sistema públic

L’escola de Sant Felip Neri surt a la seva plaça per demanar l’entrada en el sistema públic

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els alumnes de l’escola menjant-se l’entrepà de pernil dolç a la plaça de Sant Felip Neri han sigut durant els anys més durs de pressió turística sobre el Gòtic una imprescindible alenada d’aire fresc. La constatació que més enllà d’una plaça amb un innegable encant, Sant Felip Neri continuava sent això, un espai en la qual jugar, a més del pati d’una escola amb 63 anys d’història. Una escola arreladíssima al barri les famílies de la qual volen protegir, sabedores que protegint l’escola dels seus fills ho estan fent també amb el seu barri, enclavament especialment necessitat d’espais de vida comunitària. Amb aquest objectiu s’han concentrat aquest dijous a la tarda després de classe amb un lema clar: ‘Sant Felip Neri, escola pública!’.

L’objectiu de les famílies, compartit per la mateixa fundació que gestiona l’escola, ara com ara concertada, pel teixit veïnal i per les dues administracions públiques implicades –consens més que remarcable–, és que l’escola passi a formar part de la xarxa pública per assegurar així el seu futur. Si fos així, a més, el Gòtic guanyaria la seva primera línia d’educació secundària pública, ja que el Sant Felip Neri ja és un institut escola –ofereix fins a quart d’ESO– i actualment el barri manca d’institut, una de les demandes històriques dels seus veïns per arrelar els joves al barri (un dels factors clau a la recepta contra la gentrificació).

Cohesió social

«Les famílies hem vist com en els últims anys el nostre barri ha anat perdent els seus referents, el seu teixit comercial de proximitat i també molts veïns i veïnes. En aquest context, aquesta escola i la seva plaça plena de nens han sigut un element de cohesió social imprescindible i que no ens podem deixar perdre», assenyala el comunicat llegit per un representant de les famílies, que demanen a la propietat dels espais, la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri, fundadors de l’escola, que continuï llogant-los com ho ha fet fins ara i, «amb independència de quina sigui la seva titularitat». «Només així garantirem el seu pas a escola pública, preservar el projecte educatiu, el dret a l’educació dels nostres nens i joves i que d’aquesta manera el llegat de Sant Felip Neri es mantingui viu», prossegueix el comunicat.

Notícies relacionades

Des de l’AFA del centre insisteixen a agrair «la feina feta pels diferents titulars de l’escola des de la seva fundació fins avui» i remarquen que el seu desig és que l’escola passi a la xarxa pública «mantenint el seu projecte educatiu i els valors que l’han fet un referent», una cosa que, asseguren, també comparteix l’equip docent, la direcció i la titularitat, el Patronat de la Fundació Torres i Bages.

La concentració d’aquest dijous pretén només fer present al barri, sense el qual no s’entén l’escola, la voluntat decidida de les famílies de seguir allà i de sumar-se a la xarxa d’escoles públiques del territori. El Gòtic ja compta amb dos centres de primària públics de referència, com són Àngel Baixeras i l’Escola Drassanes.