El nou 22@ més verd, més barri i més economia

  • El planejament, després de recollir les al·legacions veïnals, suma 17.000 vivendes, un milió de metres quadrats per a l’activitat econòmica i la protecció de 450 finques

  • El projecte preveu crear 60.000 nous llocs de treball i un barri sostenible i resilient amb 12 eixos i 15 places verdes 

El nou 22@ més verd, més barri i més economia
2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha donat a conèixer aquest dimecres el nou planejament del 22@ amb les modificacions recollides a partir de les 77 al·legacions presentades al primer projecte presentat pel consistori el 2020. Les demandes que van presentar els veïns de Sant Martí se centraven a demanar més vivenda i més ciutat, unes al·legacions que, segons la regidora d’Urbanisme, Janet Sanz, es pot resumir en reclamar un barri «que no sigui un espai on només es treballa, sinó que sigui un espai per viure i treballar». Així, si el 2020 la previsió era arribar a les 15.800 vivendes, ara la xifra s’eleva fins a les 17.000. Amb l’augment, la proporció entre el terra destinat a l’activitat econòmica i el destinat a nous pisos residencials canvia, si abans era d’un 90% i un 10%, respectivament, ara passa a un 70% i un 30%. Una bona part d’aquesta vivenda nova serà assequible, pública i de lloguer. 

Amb aquesta intenció de fer un barri més humà i amb diferents usos, les demandes veïnals també han aconseguit que el nou planejament conservi la memòria històrica d’aquesta part de Barcelona que a finals del segle XIX i durant bona part del segle XX va concentrar el potencial industrial de la ciutat. Així es procedirà a la protecció de 450 finques que hauran d’incloure’s al catàleg, però que el consistori no ha volgut detallar-ne la ubicació més enllà que «estan distribuïdes per tot el 22@ i que els carrers Marià Aguiló i Pere IV en concentren algunes. També es protegiran els 20 passatges que donen personalitat al barri i que exigien les associacions de veïns. El projecte també preveu la reserva de 35.000 metres quadrats per aixecar equipaments per als nous veïns. 

Diversificació d’usos

Amb tot, el focus de l’ajuntament està a promoure, fomentar i ampliar l’activitat econòmica del barri, i preservar-lo com a pol econòmic reconegut, així s’activen un milió de metres quadrats de sostre dedicats al tema, més dels 800.000 previstos el 2021, que se suposa que crearan 60.000 nous llocs de treball. El nou planejament, a més, diversifica i amplia els usos productius per acollir, també, activitats relacionades amb la cultura, l’esport, la creació i l’economia social, solidària i verda, a més de mantenir l’actual sòl industrial. 

Notícies relacionades

Un altre dels eixos que contempla el nou planejament és l’urbanisme verd, de manera que la trama dels eixos verds instaurada a l’Eixample s’estendrà també al 22@ amb 12 carrers i 15 noves places en què la prioritat seran els vianants i no els cotxes. I introdueix l’urbanisme feminista al disseny de l’espai, que significa, entre altres coses, que els espais es dissenyaran amb mobiliari urbà per facilitar el descans i els punts de trobada dels veïns. 

El nou planejament es portarà a la Comissió d’Urbanisme el dimarts 15 de febrer i després al plenari municipal del dia 25.