Millora del patrimoni

L’Hivernacle de la Ciutadella de Barcelona es rehabilitarà per fi al juliol

Aquell mateix mes l’ajuntament també actuarà al palau Alfarràs, situat al parc del Laberint d’Horta

L’Hivernacle de la Ciutadella de Barcelona es rehabilitarà per fi al juliol

Jordi Cotrina

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les obres de rehabilitació de l’Hivernacle del parc de la Ciutadella de Barcelona començaran el mes de juliol, tindran un cost de dos milions d’euros i duraran uns 12 mesos, segons ha informat aquest dimarts l’ajuntament.

El mateix mes de juliol, el consistori també posarà en marxa la primera fase de la rehabilitació del palau Alfarràs, situat al parc del Laberint d’Horta, que suposarà una inversió d’1,4 milions d’euros i s’allargarà durant nou mesos.

En un comunicat, l’ajuntament ha explicat que la rehabilitació de l’Hivernacle té un doble objectiu: la restauració de l’edifici patrimonial i resoldre les patologies detectades en l’última actuació que es va portar a terme.

Aquest edifici, obra de l’arquitecte Josep Amargós i construït amb motiu de l’Exposició Universal de 1888, està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

La Ciutadella, «espai estratègic»

«Aquesta actuació és clau per consolidar el parc de la Ciutadella com a espai estratègic que inclou una sèrie d’actius molt rellevants des del punt de vista mediambiental, patrimonial, cultural i també del coneixement i la innovació», ha emfatitzat l’ajuntament.

Quant a la rehabilitació del palau Alfarràs, de 3.000 metres quadrats i situat al parc del Laberint d’Horta, les actuacions es portaran a terme en diferents fases durant els anys 2022 i 2023, amb una inversió total de 4,1 milions d’euros.

La primera fase, que és la que es desenvoluparà l’any vinent, prioritzarà la consolidació de l’estructura i els sistemes constructius de l’edifici.

El projecte de rehabilitació té per objectiu recuperar el valor històric, arquitectònic i significatiu del palau del Marquès d’Alfarràs, també catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional –l’última gran actuació es va fer entre els anys 1983 i 1987–.

Notícies relacionades

En primer lloc, s’abordarà l’estructura, que pateix una degradació important i s’assegurarà la impermeabilització i protecció dels elements patrimonials.

Posteriorment, es rehabilitaran les façanes i les soleres conservant les característiques més remarcables que doten la construcció d’un alt valor patrimonial i s’adequarà l’edifici amb les instal·lacions bàsiques (elèctriques, desaigües i parallamps) per permetre’n un ús posterior.