Gran dispositiu policial

Detingut a Barcelona un dels traficants més buscats del món

Cau en una operació de la Guàrdia Civil un home marroquí que dirigia des del barri del Poble-sec un entramat mundial de tràfic d’haixix i cocaïna

L’helicòpter que ha irritat nombrosos veïns de matinada seguia la batuda amb una càmera tèrmica

Detingut a Barcelona un dels traficants més buscats del món

Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juan José Fernández

L’Europol feia més de quatre anys que sabia de l’existència d’una organització dirigida per un esquiu ciutadà marroquícapaç de moure sigil·losament grans quantitats d’haixix i cocaïna. Però no aconseguia trobar-lo. El que va permetre ubicar-lo finalment va ser una investigació que agents de la Guàrdia Civil armada van lliurar fa un any i mig contra el conegut ‘clan dels Castanya’. Al seguir la pista del seu principal subministrador de droga, van topar amb un individu de màxim interès també per a policies de Bèlgica i França. Al descobrir la rellevància de l’investigat, les indagacions van passar de seguida en mans de l’UCO (Unitat Central Operativa) i el seu avenç va posar la lupa sobre un grup de ciutadans marroquins establerts al barri del Poble-sec de Barcelona, concretament en domicilis com el 1r 1a del número 9 del carrer de Blasco de Garay. Des d’allà, un dels traficants més buscats del món dirigia la seva organització criminal de tràfic d’haixix i cocaïna sense aixecar cap sospita. 

Helicòpter amb càmera tèrmica

Aquest domicili i altres de situats molt a prop –al xamfrà entre el carrer de Blai i Blasco de Garay– han sigut el focus principal d’un desplegament de l’institut armat que ha començat a les sis de la matinada i ha comptat amb un helicòpter que gravava des de l’aire, amb la seva càmera tèrmica, com es desenvolupava tot. Des de la comandància de Sant Andreu de la Barca, seu principal de l’institut armat a Catalunya, seguien en directe les imatges que enviava l’aeronau observadors de cossos policials dels diferents països implicats en la recerca del sospitós. Aquest ha sigut el motiu que ha obligat l’helicòpter a situar-se tan a prop de les cases dels veïns del Poble-sec i trencar així el son de mig veïnat, que ha expressat iradament el seu malestar a través de les xarxes socials.

Importació de droga

Segons les fonts consultades per aquest diari, la fortalesa d’aquesta organització requeia en dos aspectes. El primer era la seva capacitat per importar droga, tant haixix procedent del Marroc com cocaïna portada des d’Amèrica, i introduir-la a Europa a través d’Espanya. Per a aquesta finalitat, la ubiqüitat de Barcelona resulta idònia. La segona era el control de molts negocis legals per blanquejar el diner negre generat amb la compravenda de droga. Segons els veïns, alguns dels arrestats al Poble-sec, d’origen marroquí, tenien restaurants. Un dels registres més llargs s’ha portat a terme a la gelateria Tropicana, que fa poc temps va ser adquirida per aquesta xarxa. Oficialment, la Guàrdia Civil confirma que hi ha hagut 15 detinguts aquest dimarts: 14 a Catalunya i un a Galícia. Els 14 ‘catalans’ es reparteixen entre Cerdanyola i Barcelona. El ‘gallec’ ha caigut a Vigo. Gairebé tots són d’origen marroquí. 

Notícies relacionades

L’epicentre de l’operació estava al costat d’aquest domicili. Els homes de confiança del líder també vivien a prop d’ell, gestionant presumptament els establiments dedicats al blanqueig de capitals. Segons fonts policials, trobar-lo ha resultat tan complicat a causa de la discreció que havia imposat en l’organització, una vida espartana que no aixequés sospites, sense opulències que cridessin l’atenció. 

Els veïns que han conviscut amb un dels traficants més buscats del món no ho havien notat. Sabien només que al 1r 1a hi havia un «pis d’àrabs» i que eren tranquils, que no es ficaven en embolics.