INVESTIGACIÓ

El nadal de la Covid dispara el consum de metamfetamina, la droga de Breaking Bad

  • La policia i Guàrdia Civil, «expectants» en vista de l’auge de la meta a Espanya. La seva venda s’ha multiplicat i el seu preu dobla el de la cocaïna

  • Es mou en ambients de festa i ‘pijos’. Arriba des d’Holanda per carretera i de forma gairebé artesanal, encara no hi ha laboratoris a Espanya

El nadal de la Covid dispara el consum de metamfetamina, la droga de Breaking Bad
5
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

El primer nadal amb el coronavirus tindrà un augment del tràfic i consum de drogues «festives», que pugen de preu en vista de més demanda. Serà, també, el primer nadal en què prendrà un paper protagonista la metamfetamina, la meta, la droga de la sèrie Breaking Bad i per la qual està investigat el ballarí Rafael Amargo.

La policia i Guàrdia Civil estan «expectants» en vista de l’auge d’aquesta droga de síntesi a tot Espanya. «Els últims dos anys el tràfic de metamfetamina ha crescut molt. S’ha disparat. El 2019 i el 2020 hem agafat més de 2.000 quilos de meta. Fa quatre anys, agafar cent quilos ja era molt», afirma a EL PERIÓDICO un comandament antidroga espanyol.

2.000 quilos en els últims dos anys

Les dades ho avalen. Els informes europeus de lluita contra la droga reflecteixen que a Espanya el 2017 es van confiscar 217 quilos d’amfetamines i metamfetamines. L’any següent, van ser 413 quilos d’aquestes drogues sintètiques. En els dos últims anys, la xifra supera els dos mil quilos. Molta d’aquesta droga, això sí, utilitza Espanya com a lloc de pas cap a països del centre d’Europa com Holanda i Polònia.

Amb la pandèmia del coronavirus, la policia nacional va detectar un augment de consum i «moviment» de metamfetamina a Espanya, segons les fonts consultades. Un altre agent antidroga veterà explica que al nostre país encara no s’han detectat laboratoris per fabricar la meta. «No tenim constància que la metamfetamina s’elabori aquí. El consum espanyol de metamfetamina és artesanal. Algú va a Holanda o Txèquia i la porta per carretera per vendre-la a Madrid, Barcelona i altres grans ciutats», diu.

Des de la casa de Rafael Amargo

Aquesta estructura artesanal, la d’aconseguir petites quantitats per vendre, és la que sembla coincidir amb la trama investigada per la policia del productor de teatre Eduardo de los Santos i el ballarí Rafael Amargo. La policia no ha esbrinat qui eren els seus proveïdors, d’on treien la metamfetamina que estan acusats de vendre a Madrid des de la casa d’Amargo.

La meta està de moda en determinats ambients. «S’està movent molt en ambients de festa, ‘pijos’, i és una droga molt nociva. Et destrueix molt ràpid, és més addictiva que la cocaïna», afirma un agent especialitzat en drogues de síntesi.

Es ven a la menuda i el seu preu ha pujat molt en els últims temps. Ha passat d’uns 80 o 90 euros el gram als 130-140 euros el gram, amb una última pujada per les festes nadalenques. «A Espanya, a diferència d’altres països de la Unió Europea, no tenim oficialitzat el preu del quilo de la meta, perquè no tenim constància que es fabriqui aquí», remarca un alt cap policial. De fet, apunta que molts consumidors no saben «ni com es pren», la majoria de les vegades, fumant-la en pipa.

Barcelona i l’estudi d’aigües residuals

L’Informe Europeu sobre Drogues de 2019 ja recollia que s’estava impulsant la «propagació del consum de metamfetamina» en altres països de la UE, no només al centre d’Europa. Espanya ja confisca quatre vegades més metamfetamina que França i Alemanya. «El consum de metamfetamina, històricament limitat a Txèquia i Eslovàquia, ara també sembla present a Xipre, l’est d’Alemanya, Espanya i el nord d’Europa», afirma l’Informe Europeu sobre Drogues del 2019.

Igual que el que es va fer amb la cocaïna, des del 2011 diverses capitals europees participen en un estudi que busca residus de metamfetamina a les aigües de les seves clavegueres. Ho fa el Sewage Analysis Core Group Europe (SCORE). Prenen mostres durant una setmana i després s’envien al laboratori buscant residus de meta.

Des del 2016 al 2018, últim any amb dades disponibles, Barcelona escala en el rànquing, ha arribat als 50 mil·ligrams de meta per cada 1.000 habitants i ja ha superat Oslo. Per sobre de la capital catalana ja només hi ha, entre les grans ciutats analitzades, Dresden i Budejovice, segons l’estudi. Per sota hi ha Berlín, Milà, Amsterdam i Brussel·les, entre d’altres.

Líders en cocaïna

La droga tradicional de les festes a Espanya és la cocaïna, on es van confiscar 48 tones en tot el 2018 (a la resta de la Unió Europea es van confiscar només 25 tones). Els organismes policials europeus ja han detectat un augment del preu a l’engròs per a les festes de nadal, amb o sense Covid. Holanda ha informat d’una pujada significativa i el quilo de coca ja ha pujat a 34.000 euros (fa uns mesos estava a uns 32.000 euros). El preu del gram a Espanya es manté més o menys estable, segons les dades policials, entre 60 i 62 euros.

«Per Nadal sempre puja el preu de la coca», afirma un agent antidroga espanyol. «Ho tenen muntat així, aquests dies mouen menys mercaderia perquè el preu pugi. La setmana passada hauran arribat les últimes partides, que són de carregaments que ja estaven en marxa. A partir del dia 15 de desembre, aproximadament, els narcos colombians solen agafar vacances i es retiren a descansar i disfrutar de les festes i els rèdits del seu negoci», diu.

Quant al coronavirus i la seva influència en el narcotràfic, un investigador de la policia remarca que «malgrat la Covid, en el tema narcos és un nadal normal. Hi ha mercaderia emmagatzemada ja refredant que és més que suficient per subministrar tothom».

L’haixix i l’heroïna no varien el preu

Notícies relacionades

Les pujades nadalenques de la cocaïna i la metamfetamina no afecten altres drogues menys festives. És el cas de l’haixix. Un agent que treballa a la zona de Cadis explica que «l’haixix tampoc descansa per Nadal, però no té grans fluctuacions de preus, com la coca o, ara, la metamfetamina. L’haixix és una droga més social, més arrelada en la vida diària, menys limitada a dies o festes concretes».

El preu de l’heroïna tampoc canvia gaire durant el Nadal, segons fonts policials. Arriba per carretera, es talla molt en poblats barraquistes de les grans ciutats i el preu, i els clients, no varien de forma important. «Per a un jonqui, amb la ruïna que té, gairebé tots els dies són iguals», diu un agent antidroga.