Sector econòmic clau

El pla d’obertures comercials en dia festiu de Barcelona es retallarà

  • La negociació d’un acord final planteja ajustar el territori i el calendari, de manera que ja no inclourà a tota la ciutat ni serà de cinc mesos, per falta de consens

El pla d’obertures comercials en dia festiu de Barcelona es retallarà
3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

A finals de maig l’ajuntament va anunciar a so de bombo i platerets un acord històric perquè els comerços de tot Barcelona poguessin obrir tots els dies festius entre maig i setembre. L’immediat enuig dels sindicats i altres actors que no van formar part de la negociació van impedir que s’aprovés en el ple de juny i va obrir un període de diàleg. Quatre mesos després, la reunió celebrada aquest dijous entre consistori, patronals i sindicats ha evidenciat que el pacte no prosperarà en aquells terme i no serà fàcil consensuar una altra versió. Sobre la taula hi ha propostes que aboquen a diverses retallades.

La taula de treball encapçalada per la regidora de Comerç, Montse Ballarín, ha alineat tant la Fundació Barcelona Comerç (eixos comercials de barri) com Barcelona Oberta (eixos cèntrics i turístics), amb qui es va forjar el primer ‘pacte’. La regidora ha hagut d’escoltar crítiques al primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, per llançar les campanes al vol precipitadament. Però ha posat sobre la taula un nou condicionant: la Direcció General de Comerç de la Generalitat –que ha de donar via lliure a la proposta que presenti el municipi– no és partidària d’una obertura generalitzada a tota la ciutat, per les implicacions que tindria en el comerç de localitats de l’entorn. Preferiria limitar les obertures diumenge al centre, l’Eixample i alguns altres punts en un radi similar. Fonts del Govern confirmen que la seva posició podria anar en aquesta línia, a l’espera que els arribi una proposició en ferm.

Retallat l’abast territorial, les diferents patronals han exposat condicions o preferències. Per a la Fundació, si a la perifèria no es pot obrir, la seva opció és ajustar el calendari, del 15 de maig al 15 de setembre, més acotat a l’estiu. Barcelona Oberta, un dels grans promotors de la liberalització, ha defensat des de fa anys que el maig i l’octubre entressin al paquet final. Van renunciar a l’octubre per acostar posicions amb la resta del sector i ara reclamen que prevalgui el compromís amb Collboni d’aquells cinc mesos. Pimec Comerç, Anged i Foment del Treball, també presents, podrien arribar a subscriure els quatre mesos, encara per concretar.

Mínim de 75 euros per diumenge

Notícies relacionades

El gran oblidat llavors van ser els sindicats, malgrat que es van estimar 3.200 contractacions gràcies a l’obertura fallida. En aquesta ocasió, tant UGT com CCOO han deixat clar que els seus requisits són la voluntarietat del treballador, percebre un mínim de 75-80 euros nets per diumenge (o més si ho estipula el conveni de l’establiment) i que aquell dia de descans es recuperi. Però a més rebutgen que s’inclogui maig, ja que forma part de les rondes de vacances i posteriorment al novembre i al desembre ja hi ha altres obertures fixades per la Generalitat a nivell autonòmic.

L’ajuntament assegura a aquest diari que continuaran treballant per «arribar a un acord» que creuen «pròxim». Fonts presents en la reunió destaquen que per primera vegada –i darrere la reactivació econòmica– hi ha «voluntat de totes les parts» de fixar un període d’obertura continuada. Es vol millorar la situació vigent, que a Barcelona ciutat, com a municipi turístic, és de tres diumenges al maig i dos a l’octubre, a més dels dies festius que marca el Govern. En cas de no haver-hi acord, es prolongarà durant quatre anys més aquest panorama, que es va triar fa uns anys com a acord de mínims alternatiu al marc estatal que permet obrir tot l’any però que Catalunya rebutja.

Una pròrroga precària com a alternativa