Acord històric
El comerç de Barcelona podrà obrir cada dia entre maig i setembre a partir del 2022
Les dues patronals i l’ajuntament pacten un horari de 12.00 a 20.00 hores els dies festius a tota la ciutat per reimpulsar l’activitat
Anar a comprar qualsevol diumenge serà possible durant gairebé la meitat de l’any a tot Barcelona a partir del 2022. La ciutat ha arribat a un acord sectorial històric que permetrà que qualsevol dels seus comerços pugui obrir els diumenges i dies festius entre l’1 de maig i el 30 de setembre entre les 12.00 i les 20.00 hores. Aquest estiu la implantació no arribarà a temps perquè l’ajuntament ha d’aprovar-lo en el ple de final de juny i posteriorment el Govern ha de donar-li llum verda.
El pacte unifica la posició dels 46 eixos comercials de la ciutat i posa fi a les diferències sobre la liberalització que mantenia en disputa la patronal que representava els barris (Barcelona Comerç) i la que va sorgir per representar els interessos del centre i les zones turístiques (Barcelona Oberta). Amb l’acord, a iniciativa de les dues entitats i amb el beneplàcit municipal, es vol tenir més eines per reimpulsar l’activitat, crear uns 3.200 llocs de treball a l’haver jornades estables, i incrementar un 13% l’activitat comercial, segons ha afirmat el primer tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Jaume Collboni.
El fràgil acord del 2016
Notícies relacionadesEl consens també vol acabar amb la confusió que ha acompanyat el fràgil acord del 2016 que permetia l’obertura (durant aquell període) cinc diumenges en zones turístiques i en el cas d’altres eixos només per a botigues de menys de 150 metres quadrats. Ni el mateix sector ni de bon tros els visitants o els mateixos residents eren capaços de saber anticipadament quins diumenges es podia fer ‘shopping’ a la capital catalana, ha emfatitzat Salva Vendrell, president de Barcelona Comerç. Aquest col·lectiu abans es va oposar a la liberalització al considerar que el centre de la ciutat concentraria compres que perjudicarien les zones més perifèriques la resta de la setmana. Però la realitat de la pandèmia ha constatat que l’enemic no és el mateix territori, sinó el comerç digital, que funciona les 24 hores els set dies de la setmana.
Les presses per fer un pas endavant també estan marcades per la crisi sanitària, que deixa el comerç local tocat i amb molts tancaments i necessitat de reactivació. Però hi ha un element més que ha obligat a trepitjar l’accelerador, i és que la llei catalana de comerç fixava quatre anys per establir un marc normatiu local (caduca el 3 d’agost) propi, ja que en cas contrari s’imposaria la regulació estatal que des del 2012 possibilita la lliure obertura en qualsevol municipi turístic tret que aquests mateixos l’acotin.
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Les estafes amb falsos QR arriben fins i tot a les cartes de restaurant
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Mobilitat urbana Barcelona recupera el projecte per portar la línia 2 del metro a Montjuïc
- Les conseqüències del temporal Els Reis presideixen el funeral per les 222 víctimes de la dana
- Conselleria de Justícia Retirada de símbols franquistes i celebració de la República: les claus de la nova llei de memòria democràtica de Catalunya
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Lengua catalana El "Diccionari de la llengua catalana" incorpora una nova paraula de només 3 lletres
- Activitat gratuïta Entrades per a la Fàbrica de Joguines de Fabra i Coats a Barcelona: com aconseguir-les i horaris
- DENÚNCIA DAVANT DELS MOSSOS Viatja des dels Estats Units per "rescatar" la seva germana d'una "secta": "El capellà em va agafar i dos homes em van tirar a terra i em van colpejar per tot el cos"