Cita cultural

El Llum BCN il·lumina més de 30 punts al Poblenou fins diumenge

  • Instal·lacions d’artistes consagrats i alumnes de diverses escoles conformen un festival que es podrà veure de les 19.00 h a la mitjanit

  • ¿Com es poden reservar entrades per al Llum BCN d’aquest cap de setmana a Barcelona?

  • Aquest és el mapa amb les diferents propostes de llum que es podran veure al Festival Llum BCN d’aquest any

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona s’omplirà des d’aquest divendres fins diumenge de llum en forma d’art, instal·lacions col·locades a diferents punts del Poblenou que durant les tres jornades, de set de la tarda a la mitjanit majoritàriament, estaran a disposició dels barcelonins que vulguin assistir a un espectacle, sovint acompanyat de música.  Majoritàriament perquè n’hi ha un, a la platja de la Mar Bella, que es podrà veure tota la nit: onades de llum que semblen seguir la cadència de les del mar.

El Festival d’Arts Lluminoses Llum BCN arriba aquest any a la desena edició, encara afectat per la pandèmia: la crisi generada pel coronavirus va obligar a ajornar una cita que s’havia de celebrar el febrer. Per quarta vegada, el Llum BCN se celebra al Poblenou, si bé altres anys les diferents instal·lacions eren més a prop. És un altre efecte pandèmic: a la vista que es tracta d’un espectacle que atrau molt públic, es va optar per escenaris una mica allunyats, que no propiciïn aglomeracions. Aquest dijous, un assaig general va permetre accedir a uns quants projectes. En total, hi ha 31 instal·lacions de 15 artistes i una quinzena d’escoles, obres d’estudiants de diferents centres. L’adreça de les instal·lacions es pot trobar a https://www.barcelona.cat/llumbcn/es/.

Als que vulguin veure-ho tot, se’ls recomana un mitjà de transport ràpid o bé repartir la visita en dues jornades. L’assaig general va començar a la plaça de les Glòries, on l’artista Eugènia Balcells ha deixat dues instal·lacions complementàries: una a la paret del Museu del Disseny i una altra amb la Torre Glòries com actriu.

De decorar a experimentar

José Luis de Vicente, un dels comissaris del festival, era dijous al costat del museu, al costat de Balcells, i explicava que en aquesta etapa que suposen les quatre edicions al Poblenou el Llum BCN «ha crescut molt en escala i ambició i s’ha convertit en l’esdeveniment d’art públic més important de Barcelona». Va recordar que el 2020 més de 150.000 persones van visitar instal·lacions, i confio que torni a passar.

De Vicente va remarcar que el que s’ha perseguit en els últims anys és sortir de la idea del festival de llum tradicional, «molt monumental», i passar de «decorar» un format més experimental, com, diu, és el Poblenou: «La llum, més que la protagonista, és el llenguatge, l’excusa per ajuntar artistes, il·luminadors, gent de l’art contemporani, l’arquitectura, per fer experiments de percepció i participació en l’espai públic».

El premi Nobel

Notícies relacionades

Balcells, «probablement l’artista més important del nostre àmbit cultural», segons De Vicente, va explicar els seus projectes: «Jo era al meu estudi a Nova York amb el premi Nobel de química, Roald Hoffmann. I li vaig preguntar si la llum seria com la veu de la matèria. Em va dir: ‘Ho pots dir’». I aquest és el títol que ha posat a les dues instal·lacions de les Glòries: ‘La veu de la matèria’.

A la Mar Bella, l’única instal·lació que estarà oberta més enllà de la mitjanit, Pablo Valbuena va instal·lar una sèrie d’estructures per on la llum circula com l’aigua en moviment, que dijous combinava molt bé amb els llampecs. Obres d’altres artistes, els més consagrats, omplen antigues fàbriques. La de Thomas Vaquié a la Nau Revolution serà l’última que vegi l’immoble abans de ser reformat. Mereix una atenció especial el reguitzell de projectes que estudiants de diferents centres han plantat al parc del Centre del Poblenou.