Barcelonejant

La ‘mani’ de les mascaretes

  • Del soroll a la plaça de Sant Jaume a la recuperació del batec ciutadà des de l’Acadèmia de la Gastronomia. Barcelona es mou malgrat totes les crisis

A1-128865285.JPG

A1-128865285.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Joan Vehils

La tornada a la normalitat hauria de ser l’empenta que Barcelona necessita per recuperar l’esperit d’aquella ciutat que va tenir el seu punt més àlgid l’estiu de 1992 i que durant dues dècades va ser referent a tot el món. Està bé fiscalitzar, criticar o xiular als polítics, però la societat civil també ha de posar-hi de part seva. Un exemple és l’Acadèmia de Gastronomia i Nutrició de Catalunya que aquesta setmana ha realitzat el primer acte presencial després de 20 mesos de comunicar-se a través de les xarxes socials.

El president Carles Vilarrubí va estar bé acompanyat per Artur Carulla, Salvador Alemany, Carles Tusquets, Joan Font o José Maria Xercavins. I allà vam saber en boca d’Andreu Soldevila que l’Hotel Majestic va camí de recuperar la seva clientela habitual, o que al restaurant La Venta, on es va celebrar l’acte, torna a ser difícil trobar taula.

Això sí, de poc serveix que uns arrisquin i d’altres mantinguin la persiana baixada. Sense anar més lluny, la companyia hotelera nord-americana Hyatt manté tancat l’hotel Sofia (abans Princesa Sofia) en plena Diagonal i la canadenca Fairmont continua sense obrir el Joan Carles I (aquest encara conserva el nom). Cap dels dos informa de quan obrirà. Molt al contrari del que passa a l’Hotel Palace (el Ritz encara per a alguns), propietat del magnat algerià Ali Haddad, que recuperarà la setmana vinent el seu emblemàtic ‘hall’ amb una atapeïda agenda d’activitats a fi de redescobrir aquest històric espai a través d’exposicions, propostes gastronòmiques i música en directe. Doncs això també és fer créixer Barcelona.

Al dinar de l’Acadèmia, la periodista Pilar Eyre ens va confirmar que ja té llest el seu llibre que sortirà el mes de març i que relata una història sobre la Barcelona prèvia al 1992. O sigui, que coincidirà amb el 30è aniversari dels Jocs Olímpics. Per cert, Eyre serà la pròxima convidada de l’Acadèmica. Doncs que tremoli el rei. L’emèrit, és clar. El primer convidat post-Covid va ser el periodista radiofònic Jordi Basté, que va parlar de tot sota un sagrat ‘off de rècord’, però que va deixar atònits els presents quan va explicar que el seu despertador sona cada dia a les 4.24 hores de la matinada. Sí, sí, el que senten. Se’n vagi a dormir a l’hora que se’n vagi a dormir, s’aixeca a les 4.24.

Ciutat imparable

Que Barcelona és imparable no ho dubta ningú. Una altra cosa serà que la plataforma que porta aquest nom i que es va presentar aquest dijous a la plaça de Sant Jaume acabi triomfant. Potser perquè uns ho veuen com una futura candidatura i d’altres com moviment electoral però la qüestió és que només van aconseguir reunir 1.200 persones per manifestar-se contra Ada Colau. A l’incansable líder del moviment, Gerard Esteva, que nega qualsevol vinculació política, li van fallar alguns que li havien assegurat la seva presència. I és que entre els que s’amagaven sota la mascareta o els que em van demanar que no els cités, la ‘mani’ va passar d’esbiaixada.

Notícies relacionades

De qualsevol manera, és una mostra més que alguna cosa es mou a la ciutat. Artadi va presentar el seu pla la setmana passada i Àngels Chacón del PDeCat parlarà aquest dilluns. Caldrà veure ara què passa amb el desaparegut Ernest Maragall o si Collboni segueix o se separa de Colau. Ja ho veurem. Per cert, dels que no es tapaven vam veure l’exmilitant d’Unió Roger Muntañola l’exsenador Josep Maldonado o el propietari de la botiga Santa Eulalia, Lluís Sans. Respecte a l’alcaldessa, cal dir que a priori no era a l’Ajuntament la tarda d’aquest dijous. Segons constava a la seva agenda pública, des de les 18.00 h a la 20.00 h tenia programada una visita de territori...

Laura Borràs al Paral·lel

Una altra mostra de la tornada a la normalitat i que el món de la cultura també es mou va ser l’estrena de ‘Fama’ al teatre Apolo. Després de l’estrena de ‘Bily Elliot’ al Victòria i ara la reobertura de l’Apolo, el Paral·lel recupera l’activitat. Hi va haver alfombra vermella i això dona vida, però a l’estil català. O sigui, amb moderació. I van assistir-hi famosos, fins i tot alguns d’arribats de Madrid, però va destacar la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs. S’ho va passar en de gran i això que no hi ha cap cançó en català. Això sí, l’endemà ho va compensar assistint al Palau de la Música a la inauguració del festival de jazz, on va actuar i va brillar Maria del Mar Bonet.