Impuls a l’atenció primària

La Sagrera tindrà un nou CAP després d’anys de lluita veïnal

  • Ajuntament i Salut arriben a un acord per aixecar un nou centre en un solar del passatge Bofarull

La Sagrera tindrà un nou CAP després d’anys de lluita veïnal

Joan Mateu

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La seva lluita no ha sigut tan mediàtica com la del centre d’atenció primària (CAP) Raval Nord, però els veïns de la Sagrera, al districte barceloní de Sant Andreu, han aconseguit per fi el que feia anys pel qual estaven lluitant: un nou solar per al CAP la Sagrera, que es troba, per ara, al carrer de Garcilaso. Així, després d’una llarga reivindicació, l’Ajuntament de Barcelona i la Conselleria de Salut han arribat a un acord per a la seva nova ubicació, que serà en un solar del passatge Bofarrull, just al costat del poliesportiu de la Sagrera. Estarà a punt en uns cinc anys. Ho han anunciat aquest dimecres.

No obstant, en menys d’un any, estaran llestos uns mòduls provisionals al carrer Baixada de la Sagrera (a uns 300 metres de l’actual CAP) per poder ampliar els serveis d’aquest centre de salut.

«Valorem aquest acord entre l’ajuntament i Salut amb alegria, optimisme i esperança», ha dit aquest dimecres en una atenció als mitjans de comunicació el director del CAP, Gustavo Losada. El mateix ha destacat que els professionals del centre tenen la necessitat d’un nou espai «des de fa molt», a causa de l’augment, en els últims anys, dels pacients del CAP i, amb això, de la «feina».

A més, com ha succeït en altres centres d’atenció primària, la crisi de la Covid-19 ha posat de manifest la falta d’espai en molts d’aquests. «Hem hagut de reorganitzar-nos per tenir espais de consulta i continuar atenent com ho fèiem», ha dit Losada. El CAP la Sagrera, que dona cobertura a 35.000 usuaris, té ara un espai de 2.000 metres quadrats que, assegura, es queden petits.

Una «necessitat del barri»

La representant de la Plataforma Salvem el CAP la Sagrera, Ángela Torné, ha destacat positivament el fet que les administracions «s’hagin posat d’acord» i «hagin entès que aquesta és una necessitat del barri». El solar del passatge Bofarull, que l’ajuntament ha cedit gratuïtament a la Generalitat, tindrà 4.000 metres quadrats. «Aquest solar era una de les propostes a les quals optava la plataforma», ha celebrat Torné. L’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrera també recolza aquesta nova ubicació.

«Ara mateix el CAP no pot treballar per a tota la població. Amb la Covid-19 tot s’ha agreujat encara més», ha assegurat. Això sí, s’ha mostrat escèptica amb els mòduls que serviran per ampliar provisionalment el centre d’atenció primària. «Ens té inquiets», ha reconegut. «Ens hauria agradat una cosa més sòlida, però entenem que s’ha intentat una solució vàlida per a tothom», ha afegit. I ha advertit que el nou CAP, amb el doble d’espai que ara, necessitarà «més personal» del que té ara.

La regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’ajuntament, Gemma Tarafa, ha destacat que el nou CAP s’aixecarà «amb mirada de futur», és a dir, tenint en compte que el barri de la Sagrera «creixerà». «També volem la primària reforçada», ha assenyalat. Per la seva banda, la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, ha remarcat que Salut es troba «dins d’un procés de transformació de l’atenció primària». «La primària és la porta d’entrada de l’usuari en el sistema. I per aconseguir això els CAP han de ser espais amplis i fàcils».

Inversió

Els mòduls en els quals el CAP s’ubicarà provisionalment costaran 500.000 euros. El nou CAP, entre sis i vuit milions, segons Craywinckel, tot i que el projecte encara no està redactat. Les limitacions de l’espai del carrer de Garcilaso, on ara hi ha el centre, feien inviable la seva ampliació i, per això, Salut va demanar al consistori la possibilitat de buscar un nou solar on poder ubicar el nou CAP.

Notícies relacionades

La parcel·la del passatge Bofarull té una superfície de base de mil metres quadrats, que s’haurà d’adequar per a la futura construcció a uns 800 metres quadrats i a una altura de quatre pisos. En total ocuparà 4.000 metres quadrats.

El projecte de funcionalitat del nou CAP la Sagrera preveu mantenir la cartera de serveis de la qual ja disposa el centre en aquests moments.