Compte enrere del nou PEUAT

Barcelona no troba com regular les habitacions de lloguer per dies

  • La prohibició de les llars compartides amb turistes que defensen Colau i ERC xoca amb la veu de la resta de partits, tot i que ningú planteja un sistema que pugui blindar il·legalitats

Barcelona no troba com regular les habitacions de lloguer per dies

Elisenda Pons

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Després d’anys reclamant eines per regular el puixant fenomen de les llars compartides (habitacions per dies per a turistes en pisos particulars, en presència dels seus titulars), a l’Ajuntament de Barcelona se li ha entravessat el desenllaç. Ni es posen d’acord els partits municipals, ni de bon tros els afectats i els sectors econòmics a falta de tot just uns mesos perquè s’aprovi finalment el nou o modificat PEUAT (pla especial urbanístic d’allotjament turístic), que en la seva versió inicial rebutja l’esmentat ús (per a menys de 31 dies), tant per la suposada amenaça que suposa per al parc de vivendes local, com per la complexitat de tenir-lo sota control. La capital catalana no troba de moment la fórmula per arribar a permetre l’activitat, que va arribar a sumar uns 10.000 anuncis a la ciutat.

A l’estiu del 2020 va veure la llum el decret de la Generalitat que posava marc legal per donar-los cobertura legal després d’anys d’alegalitat (la figura no estava reconeguda), i donava via lliure a Barcelona per tenir l’última paraula sobre la seva regulació. Els comuns van tenir clar des del minut u que seria un maldecap en termes de compliment, després d’anys perseguint apartaments turístics sense llicència. En aquest cas, la picaresca seria encara més fàcil, tenint en compte que molts anuncis d’habitació podrien amagar pisos-pensió, sense amfitrió resident, o negocis per a multipropietaris, ha reiterat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz. A més, una potencial allau de sol·licitud de llicències podria reduir i pervertir l’ús de les més de 600.000 vivendes de la ciutat, argumenta.

Xifres dubtoses i incerteses

Malgrat que el consistori va blindar aquesta decisió amb una suspensió transitòria de tota llicència turística mentre es redacta el PEUAT final, i va obrir la via d’una taula de treball respecte a això, el pols és més persistent que la lava del volcà de La Palma. És difícil saber quantes habitacions continuen operatives perquè el cercador d’Airbnb les barreja ara amb opcions en petits hotels. Des de l’associació d’amfitrions VIA –que ofereix un pla pilot a prova– estimen que ara són uns quants centenars, a càrrec de titulars (siguin amos o inquilins) prou necessitats per exposar-se a una sanció. El consistori inspecciona si hi ha denúncies o sospita de l’activitat, però de moment no ha notificat multes, al contrari que passa amb els apartaments turístics il·legals.

La qüestió ha generat noves bronques en les comissions municipals. Tots miren cap a les experiències d’altres urbs, donat el global del tema, però no coincideixen en el diagnòstic. Aquest estiu, la balança ja es va inclinar cap als postulants de permetre aquesta nova figura turística. Dimarts, en la d’Urbanisme, davant la proposta de Barcelona pel Canvi per regular en lloc de prohibir, les posicions van ser idèntiques tot i que els socialistes es van abstenir per una qüestió tècnica en la seva formulació.

Colau manté el recolzament d’ERC per no allotjar turistes a casa. Pretenen frenar la temptació de llogar per dies turistes, perquè no es redueixi la ja costosa oferta d’habitacions de lloguer per a residents amb pocs ingressos, que cotitzen a més de 440 euros mensuals, com va lamentar la regidora d’Esquerra, Eva Baró. Aquest model sí que és legal per períodes de més de 31 dies, al no contemplar-se com a allotjament turístic.

Més taxa turística

El pols entre els dos punts de vista compta amb un abisme enmig, que és la falta d’idees concretes i realistes per abordar una possible ordenança sobre aquesta pràctica, com defensa el PSC, soci de govern dels comuns. La seva regidora, Laia Bonet, proposa una anàlisi sobre l’oferta estacional, la seva ubicació, durada de l’activitat i situació socioeconòmica dels anomenats ‘amfitrions’ i destaca que contribuirà a l’economia social, «equilibrant ingressos entre barris» i engreixant la taxa turística per a la ciutat. La resta de grups aposten per permetre que els barcelonins allotgin turistes per arrodonir la seva economia domèstica i integrar el turisme, remarca Junts per Catalunya, recorrent a les inspeccions i sancions que faci falta.

Notícies relacionades

El debat, que s’hauria de resoldre en pocs mesos de cara al PEUAT, va coincidir amb la manifestació de diverses desenes d’afectats, convocats per Som Llars Compartides, amb participació de particulars alineats en altres plataformes. Asseguren que aquests ingressos els permeten pagar els seus lloguers o hipoteques, o subsistir. I reclamen que la ciutat abordi aquesta nova realitat amb valentia.

Al contrari que el bàndol de l’allotjament per excel·lència de Barcelona, el Gremi d’Hotels, inflexible en el seu rebuig total de l’activitat domèstica. Ni competeixen en les mateixes condicions i exigències al sector, ni aporten res al turisme de qualitat al qual aspira Barcelona més que mai, clama el seu director, Manel Casals. La patronal està convençuda que el nombre de particulars beneficiats és mínim, davant màfies i grups amb moltes propietats explotades sense permís. Si la seva detecció ja és complexa amb els apartaments, demostrar si existeix o no un amfitrió en un pis compartit i quantes habitacions utilitza per a aquesta finalitat serà gairebé impossible, adverteixen.

Els hotelers a Nova York interactuen amb BCN en les seves estratègies