Compareixença

Colau afirma que són els Mossos els que han d’evitar una altra nit de disturbis

  • L’alcaldessa demana un «dispositiu reforçat i preventiu» per considerar que es va passar de l’«incivisme» a «un problema d’ordre públic»

  • Afirma que els fets no tenen relació amb la Mercè i denuncia un «salt d’escala» en assistents i gravetat: «Hi ha hagut pillatge»

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre la grua s’emportava motos calcinades i els vidres encara poblaven el carrer, a uns metres de les finestres destrossades d’edificis de la Fira de Barcelona, l’alcaldessa, Ada Colau, ha comentat la nit de disturbis que ha registrat la zona. I el seu missatge, amb més o menys matisos, ha sigut clar: els Mossos han de solucionar la situació, perquè no estem parlant d’un altre ‘botellon’ més, sinó d’«un problema d’ordre públic».

Colau ha dit diverses vegades el que ja havien declarat poc abans abans els tinents d’alcalde Jordi Martí i Albert Batlle. «Això no té res a veure amb les festes de la Mercè. Aquí no hi havia cap escenari. S’han traspassat totes les línies vermelles i ja no és una qüestió d’incivisme, sinó d’ordre públic». L’alcaldessa ha qualificat els fets d’«absolutament inacceptables» i ha remarcat que s’ha registrat «pillatge», tant a la Fira com en alguns comerços pròxims.

Un dispositiu «diferent»

Ha explicat que a primera hora ha trucat al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena: «És un problema d’ordre públic i per això li he demanat un dispositiu reforçat i preventiu. Hem demanat que els Mossos liderin el dispositiu. Demano que es facin els màxims esforços perquè això no es torni a repetir». Colau ha remarcat que el dispositiu policial d’aquesta nit ha de ser «diferent».

Amb totes aquestes asseveracions, i malgrat que insistia en la col·laboració de la Guàrdia Urbana, l’alcaldessa deixava clar que la situació competeix de forma especial els Mossos. És una cosa que col·lideix una mica amb què l’ajuntament expliqués dimecres el dispositiu policial que tenia previst per a la Mercè. Un pla amb vigilància anunciada en 13 punts sensibles per evitar ‘macrobotellons’. La plaça d’Espanya i la zona de la Fira no eren en aquesta llista. Preguntada per si considera que el pla ha fracassat, Colau ha insistit que el que ha passat aquesta nit no té res a veure amb les situacions previstes: «No només perquè hi havia 40.000 persones. És un problema d’ordre públic, insisteixo, per això he demanat el reforç policial al conseller d’Interior».

Notícies relacionades

Quan el govern de Colau va anunciar com afrontaria la Guàrdia Urbana possibles ‘botellons’ durant la Mercè, va explicar que el que faria seria actuar preventivament quan es formessin grups, per evitar així que creixessin. Clarament, això no va arribar a passar durant la nit passada.