Urbanisme tàctic

Barcelona aprova la modificació de l’ordenança per a les terrasses a la calçada

  • Després del ‘sí’ de la Comissió d’Urbanisme i Mobilitat, el text estarà un mes en exposició pública i es preveu que el ple l’aprovi abans que acabi l’any perquè les modificacions entrin en vigor l’1 de gener

A1-122118890.jpg

A1-122118890.jpg / Simone Boccaccio (EPC)

2
Es llegeix en minuts

La consolidació de les terrasses a la calçada dels carrers barcelonins ha fet un nou pas aquesta tarda amb l’aprovació per la comissió d’Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona de les modificacions en l’ordenança. S’habilita, per tant, aquest nou emplaçament com a espai on col·locar taules i cadires i que, a més, estableix que sigui la ubicació prioritària. La solució es va implantar com a recolzament a la restauració durant la pandèmia i no sense polèmica per l’ús dels blocs de formigó i pilons de color groc.

La modificació ha comptat amb els vots favorables del govern municipal de BComú i PSC, Cs, PP, BarcelonaXCanvi i la regidora no adscrita Marilén Barceló, i les abstencions d’ERC i JxCat. Ara el text estarà un mes en exposició pública i es preveu que el ple l’aprovi abans que acabi l’any perquè les modificacions entrin en vigor l’1 de gener del 2022.

A partir d’aquesta data, entre altres requisits, totes les terrasses en calçada hauran de disposar d’una de les plataformes homologades per l’ajuntament, situada en cordons d’aparcament o carrils de circulació que garanteixi l’accessibilitat, la visibilitat, el pas de serveis i l’accés a equipaments i pàrquings.

Els permisos excepcionals

Des del maig del 2020, el consistori ha concedit 3.668 llicències per a noves terrasses i ampliacions excepcionals que han salvat almenys 1.875 llocs de treball, segons un estudi de la Universitat de Barcelona. Del total de nous permisos, els 1.588 s’han donat en espais com cordons d’aparcament, carrils de circulació i xamfrans. La vigència dels permisos excepcionals de noves terrasses i ampliacions caduca el 31 de desembre, però la nova regulació preveu prorrogar-los automàticament l’1 de gener i fixa un termini de dos mesos des de l’entrada en vigor del text perquè els restauradors puguin demanar-ne la continuïtat.

Per a les implantació definitiva de les noves terrasses, l’ajuntament va codissenyar quatre prototips de plataformes d’ampliació de vorera. Els prototips s’han provat aquest estiu a l’Eixample, Ciutat Vella i Nou Barris i com a resultat s’han homologat set models que s’adapten a un xamfrà o cordó d’aparcament. A partir del juny del 2022 els restauradors que vulguin mantenir les terrasses a la calçada que els van autoritzar per la pandèmia hauran de disposar d’aquestes plataformes tant si la ubiquen totalment com parcialment.

Notícies relacionades

La instal·lació de les noves plataformes es farà de forma progressiva i a petició dels restauradors, que es podran acollir a la línia de subvencions municipal per al canvi. L’objectiu que té l’ajuntament és que al llarg de l’any vinent desapareguin dels carrers de la ciutat de forma definitiva els blocs de formigó.

Entre les noves especificacions dels canvis, que s’han treballat en col·laboració amb el Gremi de Restauració de Barcelona, es determina que l’ús de plataformes serà obligatori quan la terrassa s’ubiqui totalment o parcialment a la calçada. També s’ha regulat la col·lació de para-sols (no hi podrà haver cap dels seus elements a menys de 20 cm del límit de la plataforma) i no estarà permès l’ús d’elements per frenar el vent. Tampoc es podran ubicar jardineres entre la plataforma i la vorera.