Barcelona seguirà amb la recollida d’escombraries a Sant Andreu malgrat les crítiques

Barcelona seguirà amb la recollida d’escombraries a Sant Andreu malgrat les crítiques

Laura Guerrero

2
Es llegeix en minuts

El Govern d’Ada Colau té previst continuar amb el sistema de recollida selectiva de residus porta a porta al barri de Sant Andreu de Palomar, malgrat les queixes que ha generat entre alguns grups de l’oposició i associacions veïnals.

Ho ha explicat aquest dimecres durant el balanç del funcionament del sistema el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, acompanyat del director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire. Badia ha negat que la recollida porta a porta a Sant Andreu estigui generant plagues i pudors en alguns carrers del barri, tot i que l’Associació Veïnal Sant Andreu Sud sí que havia alertat de la proliferació de «rosegadors i escarabats» per les escombraries acumulades als carrers.

«El model està funcionant, però hem de continuar treballant braç a braç amb els veïns perquè genera molèsties», ha apuntat, i ha afegit que ja s’ha treballat en algunes millores com la reducció del soroll dels camions que recullen els residus, entre d’altres. El regidor també ha explicat que s’han detectat al voltant de 150 bosses setmanals de gent que o bé no està participant al sistema o bé encara no coneix com funciona el mecanisme i no el realitza correctament i ha especificant que faran un esforç per reduir aquesta xifra.

Així mateix, ha aclarit que, tot i que de moment no han detectat que sigui necessari, no tenen «cap problema» a augmentar en un dia la recollida de la fracció orgànica si la majoria de veïns ho necessita.

Més reciclatge

«Comparant-ho amb municipis de més de 5.000 habitants Sant Andreu seria dels que més reciclen de tot Catalunya i si mirem l’àrea metropolitana, seria el que més recicla de mida similar», ha dit Badia. Així mateix, ha explicat que després de cinc setmanes de la posada en marxa del sistema s’ha passat del 37% al 76% de recollida selectiva i el barri s’ha situat en la quinzena posició entre els 211 municipis catalans de més de 5.000 habitants que millor reciclen.

Actualment el barri duplica la recollida selectiva mitjana dels municipis metropolitans en quilos per habitant i dia, així com la de la resta de la ciutat de Barcelona. Quant a la fracció orgànica, ha incrementat en el 50% la recollida per pes i s’ha rebaixat el nivell d’impropis, passant del 10,5% al 3,4%.

A més, ha explicat que la futura implementació del porta a porta als barris d’Horta i Sant Antoni servirà per testar si funciona millor per al reciclatge el mètode de les bosses, les bústies o els contenidors intel·ligents i amb aquesta informació hauran d’acabar de finalitzar aquest debat.

El regidor també ha recordat que de cara al 2022 està previst introduir un sistema de bonificació que beneficiarà aquells veïns que reciclin correctament perquè «avui dia qui recicla bé genera menys despeses al consistori», ha apuntat.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Peraire ha dit que el porta a porta és un model de país i que no tindria «cap sentit» que s’aconseguissin grans xifres de reciclatge al conjunt de Catalunya si no s’aconsegueixen també a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Així mateix, ha afegit que ara és el moment que les grans ciutats aconsegueixin els objectius marcats per la Unió Europea en matèria de reciclatge, no només per respectar la normativa, sinó també per convicció.