Adeu a l’ajuntament de BCN

Joan Subirats, el vell professor dels comuns

El catedràtic ha pilotat la política cultural de la ciutat en els últims quatre anys amb èxits inqüestionables com la Biennal del Pensament

zentauroepp44461572 colau subirtas190211093658

zentauroepp44461572 colau subirtas190211093658 / Pau Cortina

1
Es llegeix en minuts
José Carlos Sorribes
José Carlos Sorribes

Periodista

ver +

La figura de Joan Subirats a l’Ajuntament de Barcelona sota el mandat d’Ada Colau evoca la d’un expert professor universitari. Aquell a qui correspon aportar la necessària carcassa teòrica al vigor juvenil del grup d’activistes que van arribar al govern municipal, de forma imparable i sota l’estirada d’Ada Colau, en les eleccions del 24 de maig del 2015. 

Notícies relacionades

Subirats era llavors una figura diguem-ne a l’ombra, a la cuina de l’exitós projecte de Guanyem Barcelona, amb el prestigi que li donava la seva llarguíssima trajectòria a la universitat, repartida entre la UB, en els seus inicis docents, i sobretot a la UAB, com a catedràtic de Ciència Política, especialista en polítiques públiques i exclusió social, així com en gestió i innovació democràtica. No només els seus alumnes eren els receptors de la seva experiència i magisteri, sinó també els lectors de mitjans de comunicació, entre ells EL PERIÓDICO, per les seves freqüents col·laboracions, i dels llibres que ha publicat de la seva especialitat. 

Va saltar a l’arena política quan va entrar a l’ajuntament, després de la crisi del 155 amb el PSC, com a comissionat de cultura el 2017, responsabilitat que va ampliar després de les eleccions del 2019 amb el càrrec de tinent d’alcalde. La seva reconeguda talaia intel·lectual li ha permès pilotar en els últims quatre anys les polítiques culturals de la capital catalana. En el seu historial, per exemple, queda un èxit inqüestionable com és la Biennal del Pensament i també la Biennal Ciutat i Ciència. L’ha mogut sempre l’impuls decidit de posar Barcelona al mapa per alguna cosa més que el tríptic paella, platja i Gaudí. Ara als 70 anys, i quan es jubila a final de mes a l’Autònoma a l’espera d’exercir de catedràtic emèrit, abandona la primera línia política. Ja ha afirmat al seu compte de Twitter que continuarà lligat al projecte municipalista d’Ada Colau i de Barcelona en Comú.