On Catalunya

Revetlla en el punt de mira

L’operatiu de Colau no agrada a la Barceloneta

Veïns, comerciants i restauradors alerten del difícil control del civisme al barri en una nit multitudinària i insisteixen a reclamar el tancament de les platges

L’operatiu de Colau no agrada a la Barceloneta

CAPTURA VIDEO EFE

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Des que al maig es va aixecar el toc de queda, la Barceloneta tremola cada nit de cap de setmana. El bon temps i la sorra es converteixen en la barra més llarga de Barcelona, on centenars de joves s’entreguen al ‘botellon’ a falta d’altres opcions de matinada. Ni tan sols la reobertura de l’oci nocturn des del dia 21 ho evitarà, perquè l’horari queda curt per a molts noctàmbuls, que a més han après que és molt més econòmic reunir-se i beure en pla silvestre en aquesta i altres zones calentes de Ciutat Vella. En aquesta conjuntura, blindar l’accés a través del barri però permetre l’ús de les platges com a escenari de revetlla, com ha anunciat aquest dimarts l’alcaldessa Ada Colau, no convenç ni els veïns ni els comerciants i restauradors farts de ser notícia per l’incivisme a la zona i temorosos que dijous la platja i els carrers es despertin arrasats.

La decisió municipal ve precedida per un dels consells de barri més tensos que es recorden, celebrat dilluns a la nit, apunten els veïns. Feia dies que les entitats n’havien demanat un d’extraordinari, i al final la trobada va tenir lloc a la plaça d’Hilari Salvador, amb dos temes centrals (l’altre era de l’àmbit educatiu), tot i que l’incivisme, l’auge del ‘botellon’ i l’oposició frontal del barri a la utilització de les seves platges com a escenari de revetlla de Sant Joan van ser protagonistes. Les diferents entitats de la Barceloneta van coincidir que la mesura més prudent per preservar el barri mariner era el tancament de les platges aquella nit especial, però també les dels caps de setmana fins que es reestableixi l’horari normal de l’oci.

Escepticisme amb l’operatiu

Des de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, el seu president, Manel Martínez, coincideix amb operadors de l’oci nocturn que la situació de la zona no s’alleujarà amb els actuals horaris de reobertura (fins a les 3.30 hores), ja que al tancar tots els establiments «en el moment àlgid de la nit», els clients sortiran al carrer alhora i amb ganes de prolongar la festa a la via pública o les platges.

Notícies relacionades

L’entitat dona per fet que tot i que la gent no pugui creuar el barri i arribi a la platja des d’accessos laterals, serà una nit d’excessos. «Sortiran llauners des de magatzems clandestins de tot el barri», afirma. Qualifica de «ciència-ficció» l’operatiu defensat per l’alcaldessa, a qui reclamen contundència contra els incívics i càstigs que comportin treball social. La plataforma La Barceloneta diu Prou també alerta que la convivència s’ha vist molt alterada per la incidència dels ‘botellons’ i els episodis incívics al barri, en els quals participen alguns turistes, però també residents de la ciutat, locals i estrangers, relaten els veïns.

A l’associació ACIB Barceloneta, que integra comerciants i restauradors, són crítics amb l’elecció del consistori. Defensen la clausura nocturna del litoral, tot i que el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ho descarti per la seva complexitat logística. Una negativa que sorprèn el president del col·lectiu, Sergi Ferrer, recordant el tancament de fa un any. Els empresaris estan farts que els joves que són desallotjats del litoral embrutin els carrers i orinin contra les persianes dels negocis. Veuen més difícil tallar tots els accessos al mar des dels seus carrers. «Aquestes setmanes ha sigut un horror i és necessari prendre mesures», diu, a la vista que Sant Joan serà multitudinari i podria atraure públic d’altres municipis les platges dels quals estaran tancades. Per no parlar dels contagis.