Nou sistema porta a porta

BCN xifra en un 76% el reciclatge a Sant Andreu i accepta flexibilitzar la recollida

  • L’oposició reclama més diàleg amb els veïns al govern de Colau, que es compromet a trobar solucions davant la profusió de queixes

Barcelona 25.05.2021. nueva recogida de basuras puerta a puerta en el barrio de Sant Andreu. En  la imagen, bolsas de basuras tiradas en la calle Socrates. Foto Laura Guerrero

Barcelona 25.05.2021. nueva recogida de basuras puerta a puerta en el barrio de Sant Andreu. En la imagen, bolsas de basuras tiradas en la calle Socrates. Foto Laura Guerrero / Laura Guerrero

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Les queixes veïnals que ha desencadenat la posada en marxa del sistema de recollida d’escombraries porta a porta a Sant Andreu del Palomar han donat peu aquest dimarts a un debat sobre la qüestió en la comissió d’Ecologia de l’ajuntament. Un debat sobre les escombraries més net de l’esperat. L’oposició ha centrat les seves crítiques en la falta de diàleg, en la necessitat d’oferir més informació als ciutadans que de cop han vist com se’ls reclamava passar de dipositar les escombraries en un contenidor a fer-ho de forma separada, per dies, en funció del residu. El resultat visual ha sigut demolidor: moltes escombraries al carrer.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha comparegut per donar compte del procés. D’entrada, s’ha centrat en el costat bo de l’assumpte. A Sant Andreu el percentatge de recollida selectiva era del 37% i en la primera setmana del porta a porta va pujar un 65%; en la segona, a un 70%, i ara està en un 76%. A Barcelona, el percentatge global és del 38,8%, quan segons els criteris s’hauria d’haver assolit un 50% fa un any. La recollida porta a porta compta amb un 79% de participació a Sant Andreu, ha relatat. Amb el sistema de contenidors, ha recordat, es va assolir un 40%, un percentatge que va quedar allà congelat, que va deixar d’incrementar-se. Amb el porta a porta s’ha arribat a un 58% a Sarrià.

Posant-se la vena abans de la ferida, Badia ha entonat a continuació un discurs ple de complicitat amb les queixes de l’oposició, que en general no ha criticat el sistema sinó la seva aplicació. Badia compareixia a petició de Junts, el grup més crític amb la gestió d’aquest assumpte, i s’havien presentat dues iniciatives sobre el tema: una del PP advocant per suspendre el porta a porta temporalment, que no ha prosperat, al rebre el no de Barcelona en Comú, el PSC i ERC, i una altra d’ERC que sol·licitava incrementar la informació als veïns i acceptar la possibilitat de flexibilitzar els horaris de recollida en algunes zones, aprovada amb el recolzament de tots els grups menys Ciutadans, que s’ha abstingut. En l’actualitat, la fracció orgànica es recull tres vegades per setmana, els residus reciclables, dues, i el paper i el cartró i la resta, una vegada a la setmana.

Diàleg i canvis

Badia ha recordat que el sistema ja és vigent en 235 municipis catalans, que sumen 600.000 veïns. Municipis, ha admès, que no poden comparar-se amb Barcelona, però, ha precisat, sí amb Sant Andreu. Fent balanç de les tres setmanes d’aplicació del nou sistema a Sant Andreu, el regidor ha remarcat que el procés és «complex» i que implica un canvi d’hàbits significatius. Ha xifrat en 170 les bosses d’escombraries que es dipositen de forma errònia per part de gent que vol aplicar el porta a porta i en unes 100 les que simplement s’abandonen al carrer.

«Hi ha molts elements que anem detectant i millorant», ha dit. Entre els problemes que s’han produït ha citat la necessitat d’oferir més informació sobre la por de plagues, els conflictes amb els horaris d’alguns veïns, el pas de camions per carrers estrets (a l’octubre hi haurà camions nous, ha remarcat), l’afectació potencial que pot suposar per als invidents la col·locació dels residus: «Volem millorar la comunicació, amb trobades de caràcter més obert als veïns. Segurament ens ha faltat una trobada presencial».

Tornar al passat

Per Junts, Francina Vila ha remarcat que hi ha una «sensació de falta de diàleg», ha demanat revertir els efectes negatius del nou sistema i ha advertit: «No tenen dret a tornar la ciutat al passat». El regidor d’ERC Max Zañartu també ha denunciat falta de diàleg, malgrat admetre: «El model ens agrada, però és necessària més mà esquerra, més empatia». Una cosa que la seva proposta defensava. «Caldrà redoblar la neteja i la desinfecció», ha afegit.

Notícies relacionades

Per Ciutadans, Celestino Corbacho ha considerat que el canvi en la recollida és inevitable, però ha criticat «la governació de com s’ha organitzat el model». Segons la seva opinió, el porta a porta ha de conviure amb els contenidors: «Que no sigui tan potent la substitució». El regidor del PP Óscar Ramírez ha apostat per paralitzar la posada en marxa, pensant que l’estiu, amb la calor, és un període especialment sensible en el que incumbeix als residus. I ha recordat que a l’octubre arriba la segona fase del porta a porta a Sant Andreu: «Serà pitjor que ara». «El que pot funcionar a Sarrià pot no funcionar a Sant Andreu. Potser es podria haver fet de forma més progressiva», ha advertit Ramírez.

Un Manuel Valls conciliador ha considerat que malgrat que l’esforç a reciclar més és imprescindible potser s’ha anat massa ràpid i amb menys informació de la necessària: «No es pot córrer a la recerca del titular». Valls ha citat un punt innovador del sistema: a Sant Andreu hi ha bosses amb un xip que identifica l’usuari, una cosa que no s’aplica a Sarrià. La regidora no adscrita Marilén Barceló ha denunciat: «La improvisació ha generat malestar. Cal improvisar una mica menys».